Åbn coronakirkerne!

Corona har gjort sin indtog i menighedens samlinger. Men hvad er der egentlig på spil og bør vi åbne mere op for menighederne? Anders Landkildehus kommer med en udfordrende (og måske provokerende) holdning.

Corona har udfordret menighedernes sammenkomster, siden den anden nedlukning ramte landet tilbage i december. Nogle steder fortsatte man med at afholde gudstjenesterne og samlingerne fysisk. Der har ikke været lukket ned for menighedens hovedsamling, selvom den har været tidsmæssigt begrænset til cirka en halv time. Andre steder tilbyder man et online alternativ over Zoom eller Teams. Enkelte menigheder har været lukket helt ned og er det måske fortsat. I disse tilfælde må man henvise til andre tilbud, især online.

Min holdning er: Åbn op for menighederne. Begynd at samles fysisk igen. Lav eventuelt to-tre samlinger á en halv times varighed hver, sådan at alle menighedens medlemmer har mulighed for at deltage.

Tre grunde til min holdning:

1) Den overordnede. Helt overordnet mener jeg, at måden man varetager sin menigheds samlinger på, ikke blot er et rent praktisk spørgsmål, men et åndeligt spørgsmål. Om man holder fysisk gudstjeneste, online møder eller slet ikke nogen aktivitet er ikke bare et spørgsmål om hvordan man i en afgrænset (men lang) periode finder en praktisk løsning på menighedens samlinger. Det er også – og først og fremmest efter min mening – et åndeligt spørgsmål. Et spørgsmål om at tage sig af menighedens åndelige liv.

Begrundelsen? Ingen samlinger er slet ikke godt for det åndelige liv. Online samlinger er potentielt åndelig smalkost og i hvert fald mangel på det kristne fællesskab, som er afgørende ifølge Bibelen. De fysiske samlinger derimod er efter min bedste overbevisning den sundeste måde at tage sig af menighedens medlemmer på.

2) Vi er skabt til fysisk samvær. Der mangler noget, når vi ikke er sammen fysisk. Det kan være svært at sætte ord på hvad, der præcist mangler. Men noget af forklaringen er, at vi som mennesker er skabt fysisk og at vi er skabt til fællesskab med andre mennesker. Med andre ord er et naturligt fællesskab af fysisk karakter. Det ikke-fysiske fællesskab er unaturligt for os og på længere sigt decideret mangelfuldt.

Hvem vil under normale omstændigheder droppe sommerhusturen med gode venner for i stedet at være sammen hver for sig over Teams hen over weekenden? Kan man forestille sig et forlovet par, der i et halvt år har boet i hver deres land, hvor eneste kontakt var over FaceTime, og som derefter besluttede sig for kun at fortsætte med FaceTime, når de en dag igen havde mulighed for at mødes fysisk?

Fællesskabet har en fysisk dimension og det har det kristne fællesskab også. Vores menighed er sammen på en ufuldstændig og unaturlig måde, når vi afskærer det fysiske. Det er usundt. Især i længden.

3) Menighederne kan sive medlemmer. Min måske største bekymring er, at de medlemmer, som befinder sig i periferien af menigheden, går tabt i løbet af coronaperioden. De har ikke vist deres virtuelle ansigter til menighedens Zoommøder eller deltaget, når der endelig blev afholdt fysiske arrangementer. Hvilken tjeneste gør vi de mennesker, hvis vi trækker tiden med online tilbud ud?

Derudover er den en overvejelse værd, om denne tredje grund er blevet til virkelighed de steder, hvor man har åbnet op, men menighedens medlemmer ikke er tilstede i samme omgang som før corona.

Nuancer, anbefalinger og restriktioner

Ja, der er nuancer: Vi må være forsigtige. Vi må tage godt hensyn til dem, som er mere forsigtige af natur. Vi skal passe på med hvilken signalværdi vi sender. Jeg vil dog stadig stille spørgsmålet: Hvilke ting i denne verden er vigtigere end det kristne fællesskab?

Personligt er jeg fortaler for at gå så langt som muligt indenfor de gældende restriktioner – fx overholdelse af antal personer pr. kvadratmeter. Dernæst vil jeg være tilbøjelig til omgås visse anbefalinger, fx om fællessang og gudstjenestens varighed på en halv time. Simpelthen fordi det kristne fællesskab er vigtigere for mit liv (på lang sigt!) end coronaanbefalinger er for mit helbred og min psyke.

Blogindlæg på TilLiv.dk afspejler ikke nødvendigvis redaktionens synspunkter.

Del:

Twitter
Facebook
Relaterede artikler