Det er også sket for mig

Hvad kan man som kristen sige om #metoo-bølgen? Bliver det ikke bare pegen fingre og et: Hvad sagde vi – seksuel frigørelse og drukkultur ender ulykkeligt! Det mener nogle. Og risikoen er nærliggende.

I skrivende stund er det mink, grundlov og corona, der fylder i mediebilledet. Men seksuelt magtmisbrug er en ældgammel sag, som stadig vil være der, når den sidste mink i Danmark er død.

Siden syndefaldet har (nogle) mænd misbrugt deres fysiske og strukturelle magt til at tilfredsstille deres seksualdrift. Mænd kan vinde respekt hos andre mænd, jo flere kvinder de kan forføre. Når en kvinde gør det samme, er hun en luder. Selv i respektable og kirkelige sammenhænge har historien opvist eksempler på seksuelt magtmisbrug.

Når mænds grundlæggende ønske om respekt er blevet koblet med magt og sex har det medført mange fald. Men kvindens grundlæggende behov for opmærksomhed har også mange gange været udløsende. Hun vil gerne fremvise sin skønhed, han tænder på den, hun opmuntrer ham for at få den ønskede opmærksomhed, han forstår det som en invitation til fysisk sex. Og så har vi balladen.

Kvinder tænder mænds begær

Det er altså stadig et mysterium i mit kvindeundervers: Hvorfor kan kvinder ikke være ”lidt venlige” uden at mænd kommer derud, hvor der ingen vej er tilbage? Men sådan er det ofte.

Jeg talte med nogle arabere i Jerusalem om den slags en gang i mine unge dage. Jeg husker stadig, hvad de sagde: ”Vi ser reklamer og fjernsyn fra Europa, hvor kvinderne næsten intet tøj har på. Så derfor går vi ud fra, at de løse på tråden, og det giver os naturligvis ret til at gøre tilnærmelser.”

Om ordene faldt nøjagtig sådan, husker jeg ikke, men jeg har siden tænkt over essensen i det. At det betyder noget, hvordan vi kvinder er klædt (og opfører os), fordi mænd (ofte) tænder seksuelt ved at se. På den anden side – mon burkaer har dæmpet mænds seksualdrift? Næppe. Så nogle gange bliver vi kvinder genstand for mænds begær, bare fordi … vi er kvinder.

Og det kan der siges rigtig meget godt om. Hvis begæret og det seksuelle samvær sker inden for ægteskabets trygge og beskyttende rammer. Og det kan der komme meget skidt ud af, som #metoo nu trækker frem i lyset.

Tænk, hvis ”me too” kom til at betyde: Jeg er også blevet tilgivet og genoprettet?

Måske er #metoo-bølgen en anledning for os kristne til at tale med andre om velsignelsen ved Guds gode ordning, ægteskabet? Om at det er muligt at vente med sex til efter brylluppet uden at blive syg? Og om, at man godt kan have det sjovt uden alkohol?

Og måske kan det blive en anledning til at fortælle om ham, som kan genoprette sårene på sindet efter et overgreb. Om ham, som bar al skam op på korsets træ. Han, som stod op fra de døde, kan også give et menneske sin jomfruelighed tilbage.

Det kan måske blive en mulighed at få sagt et ord om ham, som på samme kors tog alle overgrebsmænds skyld på sig. Så der er tilgivelse og en ny begyndelse at få – også for krænkere. Han, som stod op fra de døde, kan også rive et menneske ud af en uværdig vane.

Tænk, hvis der opstod en bølge, der hed: Frelse er også sket for mig?

Det vil dog nok ikke få den store medieomtale.

Et lille ps

Nogle folk siger, at de kristne hellere skulle rydde op i egne rækker i stedet for fromt at påstå, at den slags ikke sker hos os. De samme folk griner og ryster på hovedet ad, at vi taler for at vente med sex til ægteskabet, ja, samfundet generelt presser kristne unge fra alle sider til at blive som alle andre på det område.

Men sexchikane sker sjældent i den sande kirke – vi oversvømmes ikke af de negative konsekvenser af en ”fri-sex-og-alkohol-kultur”, som vi ikke har, netop fordi vi til stadighed italesætter Guds gode ordning om, at sex hører til i det livslange ægteskab mellem én mand og én kvinde.

Og fordi vi følger ordene op med praktiske regler for samvær mellem kønnene, for vi ved godt, at seksualdriften ofte er stærkere end vejledning fra en prædikestol.

Og når en kristen leder alligevel falder i fristelsen, tager den sande kirke også hånd om det – så det ikke udvikler sig til en upåtalt livsstil.

Så den kristne “køns-kultur”, som verden latterliggør, er med til at beskytte os mod seksuelt magtmisbrug. Der er faktisk timelige velsignelser ved at adlyde Guds lov.

 

 

 

 


Læs også:

Ammehjerne er ikke permanent
Den uhellige treenighed
Mand og kvinde som Guds billede
Gud er i kontrol, selv når han sover
Hvad hjertet er fuldt af …

Blogindlæg på TilLiv.dk afspejler ikke nødvendigvis redaktionens synspunkter.

Del:

Twitter
Facebook
Relaterede artikler