Hvad en syvårig lærte mig

I Peru mødte jeg en lille pige med en stærk tro, som minder mig om at turde lægge mit liv over til Gud

I 2014 tog jeg til Peru som volontør for Luthersk Mission. En oplevelse, der på mange måder var utroligt givende og indsigtsfuld, og jeg mødte mange inspirerende mennesker og livshistorier. En af dem, som står skarpest for mig, er Jenny, som dengang var syv år. Jeg mødte hende på en børnelejr, hvor jeg var leder og var ansvarlig for en lille gruppe på fire piger, hvoraf hun var en af dem. Jeg husker, at hun kom slæbende på en sort affaldssæk, hvori hun havde sine få ting. Hver aften stod hun og vaskede tøj, så hun kunne bruge de samme to sæt tøj på hele lejren. Jenny kom fra en fattig familie med syv børn, og faderen var død, så hendes mor måtte forsørge dem alle alene. Det var kun, fordi kirken havde betalt opholdet, at Jenny og et par af hendes søskende kunne være med på lejren, og de var tydeligt taknemmelige for at være med. Sommerlejren er i Peru et af årets højdepunkter for børnene. Der kan de nemlig komme væk fra storbyen og bare få lov til at være børn et par dage på kirkens lejrsted nede ved kysten. Der er ingen lektier eller forpligtelser, men masser af leg, bibeltimer og sjove aktiviteter.

Daglig andagt

I gruppen mødtes vi hver morgen (tidligt – klokken var ikke mere end syv, men alle ønskede at få meget ud af dagen, så der var ingen brok!) og holdt andagt. Det vil sige, vi snakkede sammen om noget fra Bibelen og sluttede af med en lille bøn. Jeg spurgte pigerne i gruppen, om de havde noget, vi skulle bede for. Jenny rakte hånden op, og jeg må ærligt indrømme, at jeg straks forventede, hun ville nævne familiens økonomiske situation. I stedet nævnte hun en af de kvindelige ledere, som havde et nært familiemedlem, der for nylig var død. Jenny spurgte, om vi ikke kunne bede for hende, så hun kunne få at mærke, at Gud passede på hende og trøstede hende – hun vidste nemlig selv, hvor svært det kunne være, da hendes far jo var død.

Det gav mig en klump i halsen at mærke en lille piges store omsorg for en medkristen. Det lå hende så stærkt på sinde at hjælpe, og bøn var hendes bedste redskab. Jeg spurgte hende på et tidspunkt ind til situationen derhjemme. Om de var bange for ikke at kunne få mad nok eller have råd til de mest basale ting. Til det svarede hun helt ærligt og uden tøven: Nej, for Gud passer jo på os.

Og det har hun jo helt ret i. For hende var der ingen tvivl om, at når de lagde deres liv i Guds hænder, skulle han nok sørge for ham. Jeg mærkede ikke en snert af bekymring, men tværimod en stærk barnetro, der i stærk tillid til Gud troede på, at de nok skulle klare sig med hans hjælp.

Vil selv, men kan ikke selv…

Jeg kan blive helt flov ved tanken om, hvor ofte jeg glemmer at stole på, at Gud har styr på det hele. Når man er så privilegeret, som jeg og rigtig mange andre er, er det let at tage ting for givet. De kommer jo bare af sig selv – eller hvad? For Jenny var det en selvfølge at takke Gud for de få ting, hun havde, for hun vidste, at de kom fra ham.

Da jeg skulle tilbage til Danmark, havde jeg og de andre volontører en del ting, vi ikke tog med os hjem. De blev givet til Jenny og hendes familie, og Jenny sendte et brev, hvori hun takkede for det nye tøj, legetøj og hvad der ellers var. Men i brevet takkede hun også Gud for det hele, og det var tydeligt, at hun vidste, det var Gud, der havde sørget for, at vi blev mindet om at give dem det.

En gang imellem kommer jeg i tanke om Jenny og bliver mindet om hendes stærke tro. Godt nok er det ikke en kamp for mig at få mad på bordet eller tøj på kroppen, men der er andre ting, hvor jeg stoler mere på min egen indsats end på, at Gud har styr på det, der skal haves styr på. Der står Jenny som et lysende eksempel på fast tillid til Gud. Tænk, at en lille pige kunne lære mig så meget om at stole trygt på Gud og lægge livet i hans hænder!

Blogindlæg på TilLiv.dk afspejler ikke nødvendigvis redaktionens synspunkter.

Del:

Twitter
Facebook