Hvad hjertet er fuldt af …

Hvad lægger du mærke til i bybilledet eller i medierne? Jesus var optaget af at sætte mennesker ind i det rette forhold til Gud. Hvad er du optaget af?

Når man selv er gravid, ser man bare rigtig mange tykke maver, der går rundt i byen. Eller – når man har små børn, så er der næsten altid også to andre barnevogne, der skal med samme bus! Eller når man lige, efter lange overvejelser, endelig har købt en ny computer, så falder øjnene med det samme på den reklameavis ugen efter, hvor samme computer er på udsalg. Åh nej!

Det er da mærkeligt! Når børnene er blevet teenagere, er der næsten ingen barnevogne med bussen, men til gengæld altid en flok larmende filipens-drenge!

Det er faktisk ikke så mærkeligt. Jeg lægger mere mærke til det, jeg selv er optaget af. Og Google lever af at opmuntre den evne – de kaster annoncer efter os, der ligner det, vi lige har søgt efter …

Jeg lægger altid mærke til de kommaer, der ikke er der. Og de mellemrum i sammensatte ord, der ikke burde være der. Forleden, da jeg læste korrektur på en bog om seniorliv (som jo slet ikke er relevant for mig!), noterede jeg mig, at forfatteren refererede en undersøgelse, der viste, at kvinder har lettere ved knytte fællesskaber end mænd og derfor oftere vælger at forblive i enkestanden. At mænd har brug for at være sammen om NOGET og ofte kun har deres kone som fortrolig, mens kvinder også deler deres fortrolighed med veninder.

Kan du lide mig, eller respekterer du mig?

Dét fik mig til at tænke på en bog, jeg læste i min studietid, om kvindesnak og mænds tale. At kvindens primære projekt er: ”Kan du li’ mig” – og derfor er hun optaget af, at alle i fællesskabet har det godt, og at fællesskabet er stærkt. I kvindens optik er det ikke godt at føle sig uden for det gode selskab, derfor er idealet, at alle er lige (meget værd).

Mænd derimod har et primært projekt, der lyder: ”Respekterer du mig?”. Derfor søger de konkurrence, kappestrid og vil helst gå foran. Og derfor vil mænd helst være sammen om NOGET, for ellers er der jo intet at konkurrere om – heller ikke verbalt. I mandens optik er det kun naturligt at finde sin plads i hierarkiet, at den enkelte er stærk. For det er ikke nær så vigtigt for mænd, at folk synes om dem som at blive respekteret for deres styrker.

Uha, nu er der måske protestråb bag skærmene over mine generaliseringer. Men jeg fortaber mig også i det, jeg (blandt andet) er optaget af: forskellen på mænd og kvinder. For Gud har jo skabt os i sit billede som mænd og kvinder, så hvordan har han tænkt, vi skulle være? Er Adam ikke skabt først – som den, der skulle gå foran? Er Eva ikke skabt som den hjælper, der skulle holde sammen på familien? Hvad siger Bibelen egentlig? Det er ikke mindre væsentligt at overveje i den aktuelle samfundsdebat om køn.

Men hvad er Jesus optaget af? Hvad lagde Jesus mærke til, da han vandrede rundt i Israel?

Jesus sætter os ind i Guds hierarki og fællesskab

Jesus lagde mærke til, at kvinden med blødninger rørte ved hans kappe midt i mennesketrængslen. Han lagde mærke til kvinden, der hentede vand ved Sykars brønd alene, midt på dagen. Han lagde mærke til enken i Nain. Han ser de oversete.

Jesus lagde også mærke til den omsorg for sine underordnede og den store tro, der gemte sig bag uniformen på officeren fra Kapernaun. Han så ensomheden hos overtolderen Zakæus. Og han gennemskuede farisæernes hykleri. Han ser om bag jobtitler.

Jesus var optaget af mennesker. Af at bringe dem Guds rige. Både når han helbredte, underviste og irettesatte. Han er optaget af, at hans skabning skal finde sin plads i Guds hierarki igen og dermed ære skaberen. Og at fællesskabet mellem dem skal blive genoprettet.

Og så er det vel på sin plads som kristen at spørge sig selv: Er det det rigtige, jeg er optaget af? Hvor vigtigt er det, om kommaerne står, hvor de skal? Ja, hvad mener Jesus, er vigtigt, at jeg er optaget af?


Læs også:

Astrid Lindgren og Gud
Forårs-snevejr er ikke farligt
Mand og kvinde som Guds billede

Blogindlæg på TilLiv.dk afspejler ikke nødvendigvis redaktionens synspunkter.

Del:

Twitter
Facebook