Hvordan truer man Lazarus?

Har du nogensinde overvejet, hvad der skulle til for at skræmme Lazarus, efter at Jesus vækkede ham til live? "Lazarus, jeg slår dig ihjel for det der!"? Hvordan truer man nogen, som allerede har prøvet at være død og kender ham, som vil lukke dig ud af døden igen?

Har du nogensinde overvejet, hvad der skulle til for at skræmme Lazarus, efter at Jesus vækkede ham til live? “Lazarus, jeg slår dig ihjel for det der!”? Mon ikke Lazarus ville slå en kæmpe latter op over sådan en trussel. Eugene O’Neill skrev i 1925 en bog med titlen “Lazarus Laughed”, hvori Caligula truer Lazarus med døden, hvorefter Lazarus bare ler. Da Caligula siger: “Stop med at le! Jeg slår dig ihjel, ligesom jeg slår alle andre kristne ihjel”, krummer Lazarus sig sammen i latterkramper. Da han får vejret igen, siger han: “Caligula, har du ikke hørt det? Døden er død!”. Hvordan truer man nogen, som allerede har prøvet at være død og kender ham, som vil lukke dig ud af døden igen?

Den engelske journalist Malcolm Muggeridge blev kristen i 1969 og skrev bogen “Jesus Rediscovered”. Han skrev:
“Hvad ser vi, når vi skimmer ned over verdenshistorien?

Imperier, der opstår og går til grunde. Revolutioner og kontrarevolutioner. Rigdomme, der hober sig op kun for at forsvinde. Først den ene supermagt og så den næste. Shakespeare skrev om de mægtige, som stiger til tronen og stødes fra tronen, ligesom havets ebbe og flod.

I min livstid har jeg set mine landsmænd dominere en fjerdedel af verden, og størstedelen af dem er stadig overbeviste om ordene om deres land i en populær sang: “God, who made thee mighty, make thee mightier yet”.

Jeg har hørt en tosset østriger proklamere til verden, at han ville skabe Det Tredje Rige, som skulle vare i 1.000 år. Jeg har set en italiensk klovn, som sagde, han ville genstarte kalenderen, så år 0 blev det år, han selv kom til magten. Jeg har set en morderisk, georgisk tyv i Kreml, som blev hyldet af den vestlige verdens intellektuelle elite som værende “visere end kong Salomon, mere oplyst end kejser Asoka, mere menneskekærlig end kejser Marcus Aurelius”.

Jeg har set et USA, som var rigere og mere militært stærkt end hele resten af verden tilsammen, så amerikanerne, hvis de havde villet, kunne have overgået Alexanders eller Julius Cæsars erobringer i rækkevidde og størrelsesorden.

Alt dette i én livstid. Alt dette væk som avner i vinden.

England er nu bare en del af en ø ud for Europas kyst og truet af opløsning og bankerot. Hitler og Mussolini er døde, og deres navne er indhyllet i skændsel. Stalins navn er forbudt at nævne i det regime, som han grundlagde og dominerede i tre årtier. USA hjemsøges af frygt for at løbe tør for de dyrebare væsker, som sikrer, at det buldrer ud ad deres motorveje, og de plages af minder om en katastrofal kampagne i Vietnam og mediernes Don Quixote’ers storstilede sejre, da de stormede Watergates vindmøller. Alt dette i én livstid. Alt er væk. Avner i vinden.”

Vi kan le med Lazarus. Af døden, af verdensmagter, af rigdomme, af succes, af alt. Bliver vi optaget af alt, der virker voldsomt og truende lige nu, må vi blive opmuntrede af at se bagud i historien og se, at alt har sin tid. “Frygt ikke dem, der slår legemet ihjel, men ikke kan slå sjælen ihjel, men frygt derimod ham, der kan lade både sjæl og legeme gå fortabt i Helvede” (Matt 10,28). Sådan siger Jesus. Og han fortsætter i v. 29-31: “Sælges ikke to spurve for en skilling? Og ikke én af dem falder til jorden, uden at jeres fader er med den. Men på jer er selv alle hovedhår talt. Frygt derfor ikke, I er mere værd end mange spurve”. Le sammen med Lazarus i en tryg gudsfrygt og tro på ham, der har dig i sin kærlige faderhånd. Døden er død. Glimt af død er avner i vinden. Livet skal bestå. Livet hos Gud.

Blogindlæg på TilLiv.dk afspejler ikke nødvendigvis redaktionens synspunkter.

Del:

Twitter
Facebook
Relaterede artikler