Hvorfor har vi så travlt?

Tre bud på hvorfor mange kristne oplever at have en travl og uoverskuelig hverdag.

Mange kristne oplever en travl og uoverskuelig hverdag. Jeg tror der er tre skjulte forhold, der uden vi måske tænker over det, kan være årsagen til at mange oplever travlhed.

Årsag 1: Samfundets kompleksitet og muligheder

Den første mulige årsag til travlhed finder vi i vores moderne samfund, som i høj grad kendetegnes af kompleksitet og et væld af muligheder.

Industrien, teknologien, globaliseringen og ikke mindst velstanden har gjort mange ting nemmere for os. Med i købet er dog også kommet langt flere muligheder. Det gælder både med hensyn til valg af bopæl, uddannelse, beskæftigelse i sabbatår mv. Samtidig kan vi vælge stort set den kirke vi vil, vi kan søge information om hvad, når og hvor vi vil. Vi har desuden uanede muligheder for indkøb og tidsfordriv.

Fordi vi kan så meget, vil og gør vi så meget. Er vores mange muligheder mon en skjult årsag til travlhed?

Årsag 2: Længslen efter stolthed og prestige

Den anden mulige årsag til travlhed finder vi i vores syndige natur: længslen efter stolthed og prestige.

Måske findes der en årsag til travlhed i, at vi med vores tjeneste og opgaver vil bevise noget overfor andre og overfor os selv. Er vi ”ham, der har meget at se til”, fordi det bekræfter vores selvbillede og ambitioner? Jeg tror mange af os forbinder en vis prestige med at have travlt. Der er noget i os, der vil have meget at se til, fordi det bekræfter os. Dybest set kan dette være den stolte, syndige natur, der er på spil.

Jeg kender dette for godt hos mig selv. I sidste års sommerferie havde jeg en masse ambitioner: Som teologistuderende ville jeg gerne forbedre det græsk, jeg lige havde lært og ovenikøbet tyvstarte på hebraisk. Derudover skulle jeg selvfølgelig læse en stor stak bøger, forberede verdens bedste bibeltimer nogensinde og udvide den personlige andagt markant. Det lykkedes ikke særligt godt og blev en mentalt belastende sommerferie. I år var meget bedre: Jeg planlagde fire bekymringsfri uger, hvor alle ambitioner var fuldstændigt ligegyldige. Jeg var ligeglad med mit græske ordforråd, skænkede ikke det hebraiske verbalsystem én tanke og læste kun de bøger, jeg havde lyst til. Det var den bedste sommer i flere år.

Langt hen ad vejen oplevede jeg mig styret af min egen syndige længsel efter stolthed. Min anbefaling er derfor at anvende dette testspørgsmål: Gør jeg dette for andres skyld eller gør jeg det for egen stoltheds skyld?

Årsag 3: Smartphonen

Den tredje mulige årsag til travlhed finder vi i vores lomme: smartphonen. Smartphones gør virkeligt mange ting nemmere og de er kommet for at blive. Dog kan vi ikke komme uden om den række af følgesygdomme, der følger med. Overvej om følgende passer på dig:

  • Du er afhængig af din smartphone. Det er ikke sikkert, du synes det lyder rigtigt, men tænk over disse spørgsmål: Mærker du nogensinde efter i din lomme for at se om din smartphone stadig er der? Tjekker du din smartphone selvom den ikke har vibreret og du godt ved, at du ikke har fået en besked/mail/whatever? Går du håbefuldt og naivt ind på mail/snapchat/facebook for at se om der skulle være sket noget nyt, selvom du godt ved, at det er der formentlig ikke de sidste 30 minutter, hvor du tjekkede sidst? Overvej nu spørgsmålet igen: Er din smartphone et afhængighedsdannende element i din hverdag?
  • Du lader dig forstyrre af din smartphone – konstant. Substansløse Youtube-videoer, endeløs Instagram-scrolling, det samme Facebook-feed ses flere gange dagligt (hvor dumt er det egentlig ikke?!). Al den tid hvor hjernen kunne slippe for stimuli er erobret af smartphonen. Selv toilettiden – den mentale ros sidste skanse – er faldet. Desuden er du hele tiden kontaktbar. Alene det er en stressfaktor, vi ikke skal underkende.
  • Din smartphone gør dig ineffektiv. Kender du til det, at din smartphone tager 30-60 minutter af din studie/arbejdsdag? Det betyder for mange, at der er opgaver, der ikke bliver gjort. De opgaver kan så gøres om aftenen, hvor vi burde holde fri. Det ender med, at afslapningen forpurres af, at du lige skulle svare på dit og lige følge op på dat.

Tænk og tal om travlhed

Der kan nævnes mange flere årsager til travlhed. Dette har været et forsøg på at diagnosticere tre årsager, vi måske ikke tænker så meget over. Der skal lyde en opfordring til selv at tænke videre og starte en samtale om travlhed i det kristne fællesskab. Travlhed kan nemlig ikke bare føre til mistrivsel på et menneskeligt plan, men kan også være en fare for vores åndelige liv.

 

Læs mere

Dette blogindlæg bygger på en række pointer af den amerikanske præst Kevin DeYoung i bogen ”Crazy Busy” (Crossway, 2013). Ærligt, skarpt og realistisk behandler bogen emnet travlhed fra et kristent perspektiv. DeYoung skriver et letforståeligt engelsk og indimellem skinner hans humoristiske sans også igennem.

”Crazy Busy” kan meget varmt anbefales til kristne, der oplever at have et travlt liv. Den kan købes online og et uddrag kan læses her.

 

Blogindlæg på TilLiv.dk afspejler ikke nødvendigvis redaktionens synspunkter.

Del:

Twitter
Facebook