Løgnen

Hvordan ville verden være, hvis der ikke fandtes løgn? Fantastisk, ikke? Men det er næsten umuligt at forestille sig... Hvorfor er det sådan?

Jeg fik for nyligt den idé at jeg ville forestille mig en verden hvor ingen løj.
Det blev en skræmmende oplevelse – for jeg kunne ikke!

Jeg mener ellers at jeg har en ganske god fantasi. Men der var ikke elasticitet nok i min forestillingsevne til at den kunne strække sig over både den verden jeg erfarer nu og så en verden uden løgn.

Løgn vil jeg definere som overtrædelse af buddet – du må ikke lyve.
Jeg følger Martin Luthers definition i hans lille katekismus:
Det ottende bud: Du må ikke lyve
Hvad betyder det?
Vi skal ære og elske Gud, så vi ikke siger noget falsk, forråder eller bagtaler hinanden, eller skaber onde rygter, men at vi derimod undskylder hinanden og forstår alt i bedste mening.
(Fra: Luthers lille katekismus, ved Peter Olsen, Credo Forlag 1997)

Allerede ved forestillingen om mig selv uden løgn, gik jeg i stå. Jeg kender den fantastiske fornemmelse af at være ærlig. Jeg hørte engang en dygtig stand up komiker sige at han, for at kunne levere varen, særligt i en improviserende stand up, var nødt til ikke at have noget at skjule. Hvis han havde noget at skjule ville det hæmme ham i det der splitsekund hvor han skulle lade munden sige det der fløj gennem hovedet på ham. Jeg fornemmer at det samme gør sig gældende om løgn. Når jeg er i en sammenhæng hvor jeg og dem jeg er sammen med, ikke har noget at skjule for hinanden, så slapper vi af på en helt fantastisk måde. Glimtvis har jeg oplevet en verden hvor jeg ikke løj, men det er svært at forestille sig at det gælder alle forhold. Men jeg længes efter det.

Der var også helt umuligt for mig at forestille mig en verden uden løgn, da jeg vendte mig mod medierne. Tag alle de sociale medier og andre medier du ser, læser eller hører og fjern alt der er falsk. Fjern alle udtalelser der forråder, bagtaler eller skaber onde rygter. Indsæt i stedet for artikler og udtalelser der undskylder hinanden og forstår alt i bedste mening. Det vil for langt de fleste medier være en kæmpe omvæltning og for en del vil det fjerne deres eksistensgrundlag.

Jeg må indrømme at jeg tænkte det ville blive kedelige medier, og dermed har jeg også afdækket at der er en enormt tiltrækkende og engagerende kraft i det løgnagtige, forrådende og bagtalende. Det sælger abonnementer og museklik. Mange medier vil være forandret til ukendelighed hvis man fjernede løgnen.

Tag så det politiske landskab. Forestil dig en oppositionspolitiker på folketingets talerstol der optog alt fra regeringspartierne i bedste mening og ligefrem undskyldte dem. Jeg kom næsten til at grine da jeg tænkte tanken. Kan man overhovedet forestille sig det? Jeg tænker ikke på at fjerne ærlig uenighed om hvad der er den bedste politik for landet, men at man bare fjerner bagtalelsen, det insinuerende og de onde rygter. Hvor ville det være nogle gode samtaler, med skarpe konstruktive spørgsmål i stedet for det spil for galleriet der udspiller sig dag efter dag. Jeg er også ganske sikker på at persongalleriet i politik, både dansk og internationalt, ville forandres. Den manglende tillid til landets politikere er ikke opstået af ingenting.

Hvordan er vi nået dertil? Jeg er overbevist om at det ikke er noget nyt. Siden slangens første fordrejning af Guds ord (1Mos 3,1) har løgnen ligget som et forbandet mørke over al kommunikation. Mørket er så almindeligt at vi har svært ved at forestille os et liv uden det mørke. Nogle psykologer beskriver løgn som en almindelig og nødvendig måde at håndtere livets udfordringer på.

Effekten af buddet

Forestillingen om en verden uden løgn har ført til en refleksion over hvilken effekt Guds bud har.
Buddet beskriver en verden jeg længes efter – en perfekt verden.
Buddet afslører hvor langt væk jeg/vi er fra den verden – ikke engang i min fantasi kan jeg forestille mig det.
Buddet tager modet fra mig – Jeg kan ikke på nogen måde se hvordan jeg kan fjerne løgnen fuldstændigt fra mit liv og den verden vi lever i. Hvis jeg kraftigt modererer buddet og lyver for mig selv, kan jeg måske ved en manipulativ kraftanstrengelse, fastholde et håb om at vi kan gøre noget selv. Men det vil være et kortvarigt et håb.

Det er som psykologisk tortur. Beskriv paradis og fjern derefter ethvert håb om at kunne nå dertil. Er det virkelig den rigtige forståelse af buddet?
Ifølge Paulus i Rom 3,19-20 er det.
Buddet lukker vores mund, slukker vores håb og afslører os som strafskyldige overfor Gud.
Det er hvad buddet kan og skal. Hvis vi bruger buddet som motivation til ikke at lyve, er det som at opmuntre et menneske der er på gale veje til at fortsætte. Det er misbrug af buddet.
Buddet kan og skal ifølge Paulus ikke andet end at efterlade os uden håb.

Buddet efterlader os der – med afsløringen af løgnen som herre over os og i os. Men Gud efterlader os ikke med buddet. Han har en gave til os som ikke kommer med buddet. Sandheden følger ikke af buddet, men gives som en gave. Jeg vil gerne skrive meget mere om Sandheden, for det er vigtigere og større end at skrive om løgnen, men det må blive i næste indlæg. Hvis du ikke kan vente, så læs selv videre i Romerbrevet.

Blogindlæg på TilLiv.dk afspejler ikke nødvendigvis redaktionens synspunkter.

Del:

Twitter
Facebook
Relaterede artikler