Skærmafhængig? Praktiske tips til friheden

Tager din skærm for meget af din tid? Her er nogle lavpraktiske tips til at tage kampen op.

I et andet blogindlæg her på siden, ”Netflix kan smadre dit gudsforhold”, påpeger Lars Malmgaard Jensen, at Netflix kan stjæle den tid, vi skal bruge på Gud. Det har fået mig til at overveje, hvordan man i praksis kan skære ned for sin skærmtid. Jeg har valgt at udbrede det lidt, så det følgende kommer til at handle om mere end bare Netflix. Dette blogindlæg kan altså læses som nogle praktiske råd i kølvandet på Lars’ indlæg.

Først: Find ud af om du har en grad af afhængighed

Det er ingen hemmelighed, at de sociale medier og alverdens streamingtjenester på rekordtid har indtaget vores skærme, vores tid og noget af den sociale vedligeholdelse. For mange er det hyggeligt at have Instagram, sjovt at snappe med vennerne og en del bruger Facebook til at få nyheder både fra verdenen og gamle bekendtskaber. Netflix kan desuden være en dejlig måde at koble fra på, og der er virkelig meget god underholdning at hente.

Det er alt sammen helt udmærket. Man behøver ikke være afhængig, bare fordi man kan lide af binge og følger både tante Henriette og Anders Hemmingsen på Instagram.

Men måske oplever du en So-Me-afhængighed og Netflix tager så meget af din tid, at bøn og bibellæsning efterlades til korte og ukoncentrerede øjeblikke. Så vil jeg opfordre til at tage udfordringen op. Her får du en række konkrete råd til inspiration, som jeg selv har haft meget glæde af at praktisere. Overvej om 2-3 af følgende tips er nogle, du kan anvende…

Råd #1: Drop Instagram

Måske kender du til den endeløse Instagram-scrolling, hvor timerne kan flyve ubemærket afsted. Hvad giver det dig? Hvis det giver dig en utilfreds følelse af uproduktivitet, fordi lektierne forsømmes eller hvis det skaber et dårligere selvværd, så drop det! Du har magten til at frigøre dig fra Instagram. Du behøver ikke have en konto.

Og hvis Instagram er så stor en tidsrøver, at din andagtstid reduceres til et usundt minimum, så er der en seriøs grund til at genoverveje dit Instagramforbrug. #dropdet

Råd #2: Slet Snapchat

Kan man virkelig det? Ja, det kan man. Jeg slettede min Snapchat-konto for et par år siden. Egentlig synes jeg, det er et hyggeligt medie. Men jeg oplevede, at der var for let adgang til damer med for lidt tøj på. Jeg erfarede også det, man kalder FOMO – Fear Of Missing Out. Selvom min Snapindbakke langt fra bugnede og Snapstreaks kun var noget, jeg kunne drømme om, var jeg faktisk lidt afhængig. Så slettede jeg kontoen og jeg har ikke savnet det ét sekund siden.

Råd #3: Tag kampen op med Facebook

Det siges, at de algoritmer (det er noget inde bag ved skærmen, tror jeg), der styrer Facebook og andre sociale medier, er designet til at lade os blive så lang tid som muligt på siden. Det synes jeg giver god mening, for hvor har jeg brugt lang tid på at scrolle gennem mit Facebookfeed. Jeg har med et hult blik stirret igen og igen på de samme meningsløse kattevideoer og læst opdateringer med at nu er [Indsæt navn på gammel klassekammerat, du havde glemt eksisterede] i et forhold med [Indsæt navn på vedkommendes nye kæreste, som du ikke aner hvem er, men lige skal stalke]. Helt ærligt, det er mig inderligt ligegyldigt. Hvis folk er tæt nok på mig, skal jeg nok få vigtige oplysninger fra deres liv udenom Facebook. Hvis ikke jeg får dem “in real life”, så er de personer ikke nogle, jeg behøver vide særligt meget om.

Et godt råd er at unfollowe alle sine venner og de sider, man liker. Det gøres ved at klikke på den lille pil øverst i højre hjørne, gå ind på ”Indstillinger og privatindstillinger”, ”Præferencer for nyheder” og dernæst ”Følg ikke længere”. Det tager en halv til en hel times tid at unfollowe alle, men bare rolig – den tid henter du hurtigt ind igen.

Du kan også sætte en tidsbegrænsning på Facebook. For eksempel ved hjælp af Chromeudvidelsen ”WasteNoTime”, hvor man kan få en ven til at lave en kode.

Jeg hørte engang en prædikant sige, at Gud har opfundet Facebook for at vise os, hvor meget tid vi egentlig har til bøn og bibellæsning. #wellsaid

Råd #4: Slet YouTube-appen på din smartphone

Bare slet den, hvis du er træt af dens tidsrøveri. Jeg har ikke YouTube-appen længere, men til gengæld har jeg fået den tid, den stjal fra mig.

Råd #5: Opsig dit Netflixabonnement

Uha, den er værre. Men hvis du har et problem med streamingtjenester eller hvis du er decideret afhængig, så burde du måske overveje at slette dem?

Man kan have et ganske udmærket og meningsfuldt liv uden Netflix. Det har de fleste mennesker haft i de fleste år af verdenshistorien.

Lav eventuelt følgende forsøg: Udregn et overslag over hvor mange timer du ugentligt bruger på streaming. Hvis du tager bare 25 % væk og bruger den tid på andagt og bøn, hvor meget andagtstid får du så?

Råd #6: Blokér adgangen til SoMe på din smartphone

Dette er et ekstremt effektivt middel for os, der har rygrad som regnorme. Jeg har fået en ven til at blokere browseradgangen til Facebook, Twitter, Instagram og Youtube på min iPhone. Blokeringen er beskyttet med en kode, han har lavet – og måske også glemt. Nøj, hvor er jeg glad for det. #effektivt

Råd #7: Få nogle erstatninger, der dulmer scrolle- og streame-behovet

Jeg tror, det er meget naturligt at have behov for en rutine, man lige laver på sin computer eller mobil, når man åbner den om morgenen eller har fri om aftenen. De sociale medier er oplagte til at udgøre sådan en rutinemæssig rundtur på skærmen, så hvis man har afskåret sig fra dem, kan man have behov for et alternativ. Her er flere idéer. Selv tjekker jeg altid dr.dk, fodboldnyheder og dagens Wulffmorgenthalerstribe. Det fungerer for mig. Det tager ikke superlang tid, jeg får fulgt med i nyhederne, bliver opdateret på engelsk fodbold, som jeg synes er spændende og får til sidst et godt grin. Find selv nogle gode erstatninger. Du må godt give dig selv lov til noget spændende og sjovt. En af mine venner siger, at han hver dag prøver at se en morsom video eller lignende bare for at hver dag kaster noget latter af sig.

Begrænsning er frihed

Det kan lyde begrænsende at slette SoMe-konti, afmelde Netflix og fjerne apps og adgange fra sin mobil. Det er det sådan set også. Men ud fra min egen erfaring har det været en frihed. At jeg begrænser SoMe og streamingens adgang i mit liv, giver mig en frihed fra dem. Den uafhængighed er dejlig og den er også sund, tror jeg. Især hvis den hjælper på andagtslivet.

Blogindlæg på TilLiv.dk afspejler ikke nødvendigvis redaktionens synspunkter.

Del:

Del på twitter
Twitter
Del på facebook
Facebook
Relaterede artikler