Pis og lort – om sprogbrug blandt kristne

Grimme udtryk kan let snige sig inde i hverdagssproget. Men vi bør standse op og overveje hvilken plads vi giver den slags ord. Her er tre refleksioner.

Pis, lort, hold kæft, fuck, OMG.

Den slags udtryk må komme i kategorien for grimme ord, som man af og til også kan høre fra kristnes mund. Jeg må selv krybe til erkendelse: De tre første har jeg været flittig bruger af i mange år. F-ordet slipper ud i svage øjeblikke. OMG (Oh my God) er jeg ikke poppet nok til at bruge og mener i øvrigt også, at det faktisk er en bespottelse af Gud.

På det seneste har jeg tænkt over, at mange udtryk i mit sprog faktisk ikke er særligt pæne. En samtale med en person, der selv taler meget pænt, har fået mig til at overveje, at jeg bør rense mit vokabular for ord som de ovenstående eksempler. Efter samtalen er der tre refleksioner, der står tilbage:

For det første: Grimme ord er unødvendige

Det er ganske enkelt unødvendigt at anvende grimme ord i hverdagen. Behøver man at tilføje ”pisse” til andre ord – ”pissetræls”, ”pissemeget”? Er det nødvendigt at udbryde ”lort” i situationer med nærmest ubetydelige konsekvenser, fx når internettet er langsomt? Og skal man tilføje ”hold kæft” i helt almindelige bemærkninger – ”Hold kæft jeg er træt”? For slet ikke at tale om ”fuck”.

For det andet: Risiko for inflation

I økonomi taler man om inflation, hvilket betyder, at prisen stiger for den samme slags vare. Med andre ord: Man skal bruge flere penge for at få samme produkt.

Hvis grimme ord i vores sprogbrug bliver brugt om helt almindelige ting, opstår der en fare for, at der går inflation i sproget. Når vi altså siger ”lort” til at youtubevideoen loader langsomt, hvad siger vi så, når der sker noget, der faktisk er dårligt? Da bliver det naturligt at tage et endnu grimmere ord i brug og dermed rykkes grænserne for sprogbrugen.

Ligesom den samme mængde penge kan købe mindre efter inflation, kan de samme grimme ord dække mindre og mindre, når der går inflation i sproget.

For det tredje: Hvad viser vi de ikke-kristne?

Den største øjenåbner for mig i den omtalte samtale om at tale pænt var spørgsmålet: Hvilket signal sender vi med vores sprog til omverdenen og dermed også til de ikke-kristne, vi er sat iblandt?

Overvej ordet ”Hold kæft”. Det er pr. definition ikke et bandeord, men mange almindelige danskere opfatter det som et bandeord. Jeg selv og mange andre har prøvet at blive konfronteret med et ”Jamen, ’hold kæft’ er da et bandeord – man må da ikke bande som kristen?” Hertil har jeg altid gladeligt forklaret, at udtrykket sandelig ikke er et bandeord, så det kan man sagtens bruge. Men det jeg reelt siger i den situation er jo, at nok vil jeg ikke bande, for jeg er jo kristen, men jeg vil da bruge så grimme ord som overhovedet muligt, uden at det ender i bandeord. Det er da et ret dårligt signal at sende som kristen…

Tal (pænt) sammen om at tale grimt

Det er tre refleksioner, der har været i mine tanker på det seneste. Jeg vil opfordre til en samtale om vores sprog. Det kan gøres ved at læse de nedenstående bibelsteder og så overveje følgende:

  • Tænker vi om vores sprog som en del af livet, hvor troen på Jesus også skal have konsekvenser?
  • Hvordan forholde sig til erstatningsord som “For Søren”, “Oh my Gosh”, “Freaking” (istedet for “fucking”), “For dælen”, osv.?

 

Matthæusevangeliet 5,37: Men i jeres tale skal et ja være et ja og et nej være et nej. Hvad der er ud over det, er af det onde.

Efeserbrevet 4,29: Intet råddent ord må udgå af jeres mund, kun et godt ord til nødvendig opbyggelse, så det kan blive til velsignelse for dem, der hører det.

Jakobs brev 3,5b-12: Tænk på, at den mindste ild kan sætte den største skov i brand;  også tungen er en ild. Som selve den uretfærdige verden sidder tungen blandt vore lemmer; den smitter hele legemet og sætter tilværelsens hjul i brand og er selv sat i brand af Helvede.  (…)  fra samme mund lyder både velsignelse og forbandelse. Mine brødre, sådan bør det ikke være.  Kan en kilde give både fersk og salt vand af samme væld?  Mine brødre, kan et figentræ måske bære oliven eller en vinstok figner? Nej, og lige så lidt kan en salt kilde give fersk vand.

Blogindlæg på TilLiv.dk afspejler ikke nødvendigvis redaktionens synspunkter.

Del:

Twitter
Facebook