Tre skarpe om kønsskifte

I Danmark er det muligt for børn og unge at starte i kønsskiftebehandling. Få tre vigtige detaljer om emnet og hjælp til mere dybdegående reflektion.

  1. Vidste du, at det siden 2016 har været muligt for børn og unge (under 18 år) i Danmark at komme i hormonbehandling, hvis de oplever kønsdysfori (en psykisk lidelse, hvor man oplever, at ens biologiske køn grundlæggende ikke stemmer overens med ens oplevede køn). Behandlingen resulterer i, at puberteten sættes på pause, hvorefter der enten suppleres med østrogen eller testosteron, sådan at et kønsskifte igangsættes. Beringske skriver, at ca. 500 børn i de sidste 5 år er blevet udredt (den yngste var 4 år gammel!), og at ca. halvdelen af sagerne resulterede i behandling.
  2. Vidste du, at ca. 80-90% af alle, der diagnosticeres med kønsdysfori mens de er børn og unge, senere i livet finder til rette i deres biologiske køn (nogle bl.a. ved psykologhjælp mm.)?1Læs fx afsnittet ”Childhood GD and puberty development” i https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5841333/ Hvis man med andre ord hjælper børn og unge til kønsskifte i en tidlig alder, så startes en (økonomisk dyr!) proces, som et stort flertal af børnene efter en årrække ikke selv ville finde nødvendig længere.
  3. Vidste du, at et tidligt kønsskifte kan også resultere i, at nogle af de behandlede senere fortryder? Tag fx Keira Bell, der i England undergik behandlingen midt i sine teenageår.2https://www.berlingske.dk/internationalt/hun-kom-i-hormonbehandling-da-hun-var-16-nu-sagsoeger-hun Født som kvinde skiftede hun nu køn. Hun fik fjernet bryster, og hormonbehandlingen resulterede i skægstubbe og en dybere stemme. Siden har hun fortrudt, og hun lægger nu sag an mod klinikken, der foretog behandlingen. Inden behandlingen startede, var hun på klinikken kun igennem tre samtaler(!) af en times varighed. I Danmark kræver det fem samtaler fordelt over minimum et halvt år. Også i Danmark findes eksempler på børn, der senere fortryder.

Når Gud skaber os i sit billede som mand eller kvinde, så begår han ikke fejl. Tværtimod. Hvis du vil dykke dybere ned i emnet, så kan du med fordel lytte til Manuel Vigilius prædiken over emnet (https://www.tilliv.dk/praediken/koent-forvirret-kristen-i-en-koensmangfoldig-kultur/) eller lytte til Mikkel Vigilius svar på spørgsmålet: ”Er køn noget, vi er født med?” (https://www.tilliv.dk/undervisning/er-koen-noget-vi-er-foedt-med/).

Fodnoter:

Fodnoter:
1 Læs fx afsnittet ”Childhood GD and puberty development” i https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5841333/
2 https://www.berlingske.dk/internationalt/hun-kom-i-hormonbehandling-da-hun-var-16-nu-sagsoeger-hun

Blogindlæg på TilLiv.dk afspejler ikke nødvendigvis redaktionens synspunkter.

Del:

Del på twitter
Twitter
Del på facebook
Facebook
Relaterede artikler