Tema: Komplementarisme

Gud skabte kvinder og mænd med lige værdi men med forskellige funktioner og opgaver. Dette smukke og slidstærke samspil kalder vi komplementarisme. Bliv klogere her.

I denne temaserie på TilLiv.dk har vi samlet en række artikler og undervisninger om emnet. Start med at se videoen herover som en introduktion og appetitvækker. Kast dig derefter over noget af indholdet nedenfor.

Mand og kvinde

Er køn noget, vi er født med? Det er det helt grundlæggende spørgsmål, som Mikkel Vigilius svarer på i sin undervisningsvideo “Er køn noget vi er født med?”

Du kan fx læse Carsten Hjort Pedersens “Mand med glæde”, hvor han fx skriver: “Jeg er glad for at være mand. Jeg er faktisk stolt af det. Jeg siger Gud tak for denne væsentlige del af min skabthed. Jeg tror i øvrigt også, at jeg skal være mand i opstandelsen. Ikke en mellemting mellem mand og kvinde.”

Eller du kan kaste dig over Rikke Holst Vigilius’ “Drop troldspejlet – dyrk samspillet! – Om kvinders rolle i hjem, samfund og menighed”. Her skriver hun bl.a. “Gud har givet forskellige roller til kvinden og manden. Og det er fuldkomment og smukt. Han kunne have forordnet det sådan, at både mænd og kvinder kunne føde børn og lede menigheder. Det ville virkelig være ”lige” – og kedeligt. Der er nemlig skønhed i forskellighed.”

Tjenestedeling og komplementarisme

Børge Haahr Andersen går i sin artikel med overskriften “Manden er kvindens hoved – Eller hvad?” i dybden med Bibelens lære om de forskellige opgaver og kald, som Bibelen rækker mænd og kvinder. Fx kan du læse “Denne hovedfunktion misbruges, hvis jeg gør mig til en hustyran eller sheik, som resten af familien skal tjene og varte op. Tværtimod udfordrer mit særlige ansvar mig til at gå forrest med at ofre mig for, at vores familiære fællesskab kan trives. Hvis vinden er imod, er det min særlige opgave at stille mig forrest og være en beskytter og et læsted for resten af familien.”

Hvis du frem for en artikel hellere vil lytte til noget undervisning, så afholdte Mikkel Vigilius i 2014 et seminar under overskriften “Tjenestedeling” på Virksund Bibelcamping. Heri fremholder han den bibelske lære om, at manden og kvinden er skabt i Guds billede til at afspejle Kristi forhold til kirken. Således rummer samspillet mellem kønnene en stor velsignelse, der ophøjer Kristus.

Afspil undervisning

Gem lydfil

Del:

Twitter
Facebook