60 års åndskamp

Bibelen er for Wagner meget mere end en lærebog. Han understreger stærkt den personlige, åndelige brug af Bibelen.

Det aftvinger respekt at læse denne artikelsamling med mere end 100 indlæg af den nu 95-årige pastor emeritus Hartvig Wagner. Vi får et indblik i en utrættelig og livslang indsats i åndskampen – det ældste bidrag er fra 1963 og det nyeste fra 2023!

Han taler imod ordningen med kvindelige præster, den læremæssige opløsning i folkekirken, pornografi, fri abort og racismen i udlændingedebatten. Der er ikke tale om vindersager i folkeopinionen, men Wagner har i alle årene ikke desto mindre frimodigt og flittigt taget kampen op.

Bidragene veksler mellem små, aktuelle debatindlæg og længere foredrag og kronikker. Centralt står flere formandsberetninger i bevægelsen ”Kirkelig samling om bibel og bekendelse”. Her var Wagner i en lang årrække formand, og han har i hele bevægelsens levetid – siden udgivelsen af skriftet Kirkens ja og nej i 1964 – været medlem af bestyrelsen.

Ved 30-års jubilæet i 1994 sagde han: ”Det troværdige ord er Kirkelig Samlings fundament. En troværdig kirke er vort sigte (s. 72).” Det har også været hans personlige vision.

”Hvordan skal vi forholde os til en folkekirke, som er havnet i kulturens vold og ind til marv og ben er præget af liberalisme, individualisme, pluralisme, tolerance og relativisering? Skal vi blive og kæmpe eller bryde og bygge nyt?” spørger han for eksempel (s. 91).

Han personlige valg er at blive og kæmpe, men han udtrykker forståelse for ”dem, der føler sig kaldet til at bryde op fra folkekirken for at bygge nyt op, hvor troslivet kan trives uafhængigt af folkekirkens verdsligt inficerede system” (s. 93).

Politikere og biskopper modsiges på en vedholdende, men stilfærdig og altid saglig måde – langt fra nutidens debatform. Også lægfolket udfordres til at vågne op og tage del i kampen i stedet for at hygge sig i missionshuset (s. 45).

Der findes også selvransagelse i bogen. Ved 30-års jubilæet for Kirkelig Samling noterer han sig tilbagegangen i bevægelsen og spørger: ”Var det os, der var for firkantede?”

Bibelen er for Wagner meget mere end en lærebog. Han understreger stærkt den personlige, åndelige brug af Bibelen. ”Kun der bliver præsten teolog,” siger han i et foredrag i 1968 og anbefaler præster at bruge en time om dagen til bibellæsning, meditation over ordet og bøn (s 26f).

Bogen giver et fint og lærerigt indblik i åndskampen set fra et højkirkeligt perspektiv. Wagners troskab og ihærdighed står tilbage som en stærk inspiration!

 

60 års åndskamp, Hartvig Wagner, Forlaget Mellemgaard, 244 sider, 249,95 kr.

Kunne du li' det, du læste?

Så hjælp os med at lave flere gode artikler til fordybelse og refleksion – ved at blive abonnent på Budskabet.

Del:

Twitter
Facebook