Himlen Åben – en nøgle til Salmernes Bog

Personligt har det været en stor velsignelse at læse bogen. At få et bedre overblik over strukturen i Salmerne og få redskaber til at lukke poesien op har været en stor gevinst.

“Mister en kristen menighed Salmernes Bog, mister den en uforlignelig skat, og genvinder den Salmerne, får den uanede kræfter tilbage.” Sådan skrev Dietrich Bonhoeffer i bogen ”Bibelens bønnebog”. Dette citat indrammer meget fint hensigten med nærværende bog, og Bonhoffers bog nævnes da også flere gange som inspiration for forfatteren.

“Himlen åben” er på 323 sider, og delt op i to separate dele, der anskuer Salmernes bog på to forskellige måder. De fleste kapitler har både ”Need to know” afsnit, som er essentielle at læse, og ”Nice to know” afsnit, som uddyber, men kan springes over. Dette gør bogen mere overkommelig at gå i gang med, selvom den er et stort værk.
Ifølge forfatteren er formålet med del 1 at ”genvinde skatten i Salmernes Bog”. Det handler om at bruge Salmerne som en daglig bønnebog, for derved at gå styrket og opmuntret ud i hverdagen. Denne del rummer en introduktion til Salmernes Bog og et kapitel om, hvordan vi kan bede både til og med Kristus gennem Salmerne. Desuden præsenteres forskellige redskaber til at forstå poesien i Salmerne, og en gennemgang af ti overordnede temaer.

Del 2 har til hensigt at give læseren et overblik over opbygningen af Salmernes Bog og forstå flowet i bogen, for derigennem at forstå hensigten bedre. Forfatteren giver således en fin gennemgang af, hvem der har skrevet Salmerne, hvornår de er skrevet, og hvordan bogen er opdelt i fem bøger, der har hver deres kendetegn og budskaber.

Personligt har det været en stor velsignelse at læse bogen. At få et bedre overblik over strukturen i Salmerne og få redskaber til at lukke poesien op har været en stor gevinst. Jeg har fået større lyst og frimodighed til at bruge hele Salmernes Bog som min personlige bønnebog, ikke kun de mest kendte salmer. Endeligt er erkendelsen af, hvor meget Kristus er en del af Salmerne, blevet trostyrkende for mig.
Forfatteren understreger, at del 1 er den vigtigste del af bogen. Personligt har jeg også fået meget ud af del 2, og en del af mine forventninger til bogen blev først indfriet i denne del.

Bogens genre er en blanding af forkyndelse og undervisning, hvilket nogle steder fungerer godt, mens det andre steder er lidt forvirrende. Overordnet set kunne bogen med fordel have været strammet op for at fremstå mere klar og koncis. Når det er sagt, er det en særdeles læseværdig bog, som på en meget personlig måde formidler glæden ved at bruge Salmernes bog i det personlige bønsliv og grunde over den – og som i den grad udfordrer læseren til at gøre det samme.

 

Anmeldt af Lene Malmgaard.

 

Dan Hessellund, Luthersk Missions Bibelskoles Elevforening 2023, 335 sider, 225 kr.

Kunne du li' det, du læste?

Så hjælp os med at lave flere gode artikler til fordybelse og refleksion – ved at blive abonnent på Budskabet.
No items found

Del:

Twitter
Facebook
Andre BUDSKABET artikler: