AKTUELT: Spotlighteffekten

Vi overvurderer konsekvent, hvor meget vi er i de andres detaljeorienterede, pedantiske og alt-huskende rampelys.

De fleste har efterhånden lagt sommerferien bag sig. Hverdagen er ved at være op i omdrejninger, og man er tilbage i (eller begyndt i nye) fællesskaber – arbejde, skole, menighed, og så videre. Væk er de selvtilrettelagte uger, hvor man selv bestemmer, hvem man er sammen med. Pludselig skal man omgås en masse andre mennesker.

Dermed bliver ”hele mig” synligt for de andre igen. Livssituationen, humøret, udseendet, adfærden, klodsetheden, handlingerne, det man siger, og så videre bliver eksponeret for alle de andre.

Det er ikke altid lige behageligt.

Spotlighteffekten

Den gode, og også lidt sjove, nyhed er, at alle de andre slet ikke fokuserer så intenst på os, som vi måske tror. Selvfølgelig bliver vi set og hørt af andre mennesker; det har vi alle brug for. Men de fleste af os overvurderer konsekvent, hvor meget vi er i de andres detaljeorienterede, pedantiske og alt-huskende rampelys. Det er så almindeligt, at fænomenet har et navn: spotlighteffekten.

Spotlighteffekten blev undersøgt i et studie, hvor nogle collegestuderende bar en pinlig t-shirt i skole. Bagefter gættede de på, at 50 % af deres skolekammerater havde set t-shirten. I virkeligheden var det kun 25 %, og de fleste af dem, der havde set den, tænkte slet ikke over, at den var pinlig.1Studiet hedder The spotlight effect in social judgment: An egocentric bias in estimates of the salience of one’s own actions and appearance.

Vi er ligeglade med dig

Jeg læste om spotlighteffekten i et nyhedsbrev, jeg følger.2Morten Münster: Vi er ligeglade med dig Her skriver adfærdseksperten, Morten Münster: ”Vi har nemlig travlt med vores egne problemer, drømme og komplekser. Og ingen er så optagede af dem som os selv. […] Spotlight-effekten er sjov, fordi den viser os, hvor selvoptagede de fleste af os er, men den har en ubehagelig slagside. For problemet er selvfølgelig, at alt for mange af os går gennem livet med en idé om, at alle de andre mere eller mindre har viet deres liv til at overvåge os og dømme vores utilstrækkeligheder. Men det har de ikke. Vi er ligeglade med dig. Og du er ligeglad med os.”

Morten Münster slutter provokerende af: ”Og det er jo vidunderligt”.

Spotlighteffekten som symptom

Hvorfor er spotlighteffekten interessant at få sat ord på? Jeg tror, at spotlighteffekten kan være et symptom på flere ting, som i de konkrete tilfælde nok er blandet sammen i én stor pærevælling. For eksempel:

Spotlighteffekten kan være en bivirkning ved en ellers sund selvbevidsthed. Det er når evnen til at se sig selv udefra overstyrer. Men selve evnen er god og værdifuld.

Spotlighteffekten kan være et symptom på min syndige og selvcentrerede natur, som fortæller mig, at jeg er centrum i universet. Den nu afdøde præst, Tim Keller, formulerede nogle præcise spørgsmål: 1) Hvem er den første, jeg leder efter, hvis jeg falder over et gammelt klassebillede? (Undertegnedes svar: mig selv) 2) Har jeg nogensinde tabt en af de mange diskussioner, jeg har genafspillet i mit hoved, efter den fandt sted i virkeligheden? (Personligt har jeg vundet dem alle, ofte i overlegen og ydmygende stil)

Spotlighteffekten kan også reflektere et lavt selvværd. Får man altid får øje på det kiksede, grimme og pinlige hos sig selv? Tænker man primært devaluerende og negativt om sig selv, når man ser sig selv udefra? Så kan det tyde på et slidt selvbillede, og selvom spotlighteffekten kan være et klargørende begreb, rokker den ikke ved den dybereliggende problemstilling. Igen minder Tim Keller om gode ting. Værdien som menneske må forankres hos Gud, fremfor hos os selv: Fordi Gud skabte mig, er jeg værdifuld. Gud er garant for min værdi – og det holder! For nogle kan den rette værdiforankring helbrede selvværdet og sætte (delvist) fri fra selvudslettende spotlighttanker.

 

‘Aktuelt’ er synspunkter, holdninger og refleksioner med udgangspunkt i noget aktuelt. ‘Aktuelt’ kommer én gang om måneden og er skrevet af redaktionsmedlemmer på TilLiv.dk.

Denne måneds ‘Aktuelt’ er skrevet af Anders Landkildehus.

Del:

Twitter
Facebook