Den uhellige treenighed

Magt, penge og sex er oftest de afguder, mænd falder for. Men hvad er kvindens uhellige treenighed?

Det var i en endnu ikke udgivet prædikensamling, jeg sad og læste korrektur på, at jeg mødte udtrykket. Prædikanten ville give eksempler på moderne afguder og fremførte, at for mænd kunne man tale om den uhellige treenighed: Magt, penge og sex. For kvinder er det måske ”at have styr på tingene”, nævnte han og gik videre til noget andet.

En afgud er (jo) det eller den, man forventer lykke og alt godt fra. Hvis man mister det, vil livet ikke være værd at leve. Man lader sig styre af det – eller lade sig styre af at stræbe efter det for at få fyldt sin sjæls tomrum. En afgud er det, der tager den plads i hjerte og sind, som kun tilkommer Gud, Himlens og jordens skaber, verdens frelser og livets opretholder: Den hellige treenighed.

Mænd vil have respekt

Magt, penge og sex. Hele verdenshistorien klinger med – i hvert fald i mine kvindeører. Mænd har i høj grad misbrugt disse tre – ikke i sig selv negative – begreber. For Gud har jo magt – og det anser vi kristne ikke som negativt.

Mens Jesus gik på jorden, havde han hverken penge eller sex, og han brugte sin magt i det godes tjeneste. Det er der heldigvis også mange mænd, der har gjort og stadig gør. Og det aftvinger (positiv) respekt. Hvilket er dét, mænds sjæle egentlig hungrer efter og blomstrer ved.

Magt og penge er vel to sider af samme mønt? Med magt følger som regel penge. Eller i hvert fald privilegier. Selv en stammehøvding i Fattigland har lidt mere end undersåtterne. Og har man penge, kan man købe sig magt. Eller i hvert fald giver det en vis status. Den tykke, rige dreng i skolen har venner, så længe han har slik med. Han behøver ikke være særlig klog eller smart for at have en vis indflydelse i klassen. Til gengæld kan den kloge og smarte dreng være alfahan uden penge.

Sex har Gud skabt som en måde, man(d) kan vise den allerinderligste kærlighed og hengivenhed til sin ægtefælle på. Men helt ærligt – mange kvinder kan leve fint foruden. Dét har mænd det sværere med.

Kvinder vil have opmærksomhed

Men hvad er så kvindernes faldgruber, vores uhellige treenighed? Da jeg spekulerede over det, kom jeg i tanke om en artikel, jeg for nylig har læst: Kvinder køber sundt, når de ser en lækker fyr.

Kvinder køber sundere mad, når de ser en flot fyr, mens mænd køber dyrere mad, når de ser en attraktiv kvinde. Det var konklusionen på en undersøgelse af en gruppe studerendes ”madhandlinger”, efter de havde set et billede af et tiltrækkende eksemplar af det modsatte køn.

Ifølge undersøgelsen lægger mænd altså vægt på at vise deres status, kvinder på at vise deres skønhed. Har du hørt om verdens rigeste kvinde? Eller om verdens mest magtfulde kvinder? Næppe, som et fast udtryk. Men vi har hørt om verdens smukkeste kvinde: Miss World.

Det smukke og det sunde kan blive en afgud

Kvinder er meget mere optaget af alt, hvad der har med skønhed og sundhed at gøre end mænd. Tæl bare antallet af kvindetøjbutikker i bybilledet!

Vi kan blive helt ulykkelige, hvis vi vejer 2 kilo for meget. Eller hvis der kommer en anden kvinde i den samme kjole som os til en fest. Og lur mig, om ikke alle leverpostejspiger som mig selv med misundelse har lagt mærke til, hvordan klassens kønneste dulle altid fik mest opmærksomhed!

Skønhed – i alle dens aspekter – er i høj grad en afgud, vi kvinder har tendens til at falde for.

Skønhed, kontrol og moderskab er mit bud på kvindens uhellige treenighed, der korresponderer med mandens: penge, magt og sex. Tænk over den, søstre!

Selv om dagens samfund vil udviske kønsforskellene, så er det min faste overbevisning, at vi er skabt forskellige af Gud. Med en god hensigt. Men syndefaldet har givet hver vores unikke egenskaber en grum bagside.

 

Artiklen er oprindeligt udgivet som blogindlæg på TilLiv.dk.

Del:

Twitter
Facebook