En anden historie – overvejelser om Bibelens profetier og Johannes’ Åbenbaring

Nogle spørgsmålstegn til velskrevet og tankeprovokerende bog.

Kasper A. Bergholt: En anden historie – overvejelser om Bibelens profetier og Johannes’ Åbenbaring (Forlaget Semper, 2023)

92 sider, kr. 99,-

Kasper A. Bergholt er teologistuderende i Aarhus og forfatter. Sidste år udgav han Den salvede om Jesus som Messias. Nu kommer opfølgeren – en kompakt, lille sag om bibelfortolkning, Bibelens profetier og Johannes’ Åbenbaring.

Tre dele

Bogens første del handler om bibelsyn. Og pointen er: Bibelen er en historisk, litterær og teologisk tekst, hvilket betyder, at teksterne er skrevet i en bestemt sammenhæng, der gav mening for de første tilhørere. Derfor siger teksterne ikke først og fremmest noget til os.

Fint – men jeg savner her en diskussion af fx Romerbrevet 15,4, som faktisk giver os mandat til at bruge GT’s tekster som ord til os (jf. Luk 24,27. Joh 5,46. 1 Kor 10,11).

Anden del handler om bibelske profetier. Her argumenterer forfatteren for, at profetierne ikke først og fremmest er forudsigelser, men kommentarer til samtiden. Særligt bruges en del tid på at diskutere genren ”apokalyptik” (fx Dan 7-12), som han forstår som samtidskommentarer, der er forklædt som indblik i en kommende verden gennem et symbolmættet sprog.

Tredje del handler om Johannes’ Åbenbaring, som Bergholt netop forstår som en apokalyptisk tekst, der mest er en samtidskommentar til det undertrykkende Romerrige, skrevet for at opmuntre Johannes’ medkristne.

Spørgsmålstegn

Jeg er sympatisk indstillet over for denne læsning, men jeg har også nogle spørgsmål:

  1. Tilsyneladende skelner han ikke mellem kap. 1-3 og kap. 4-22, men der er jo et markant skifte i visionen, så det nu handler om noget, der ”siden skal ske” (4,1). Jeg forstår ikke, hvorfor disse ret præcise tidsangivelser i teksten skulle være overflødige.
  2. Bergholt springer også over den berømte passage om tusindårsriget (20,1-10), som umiddelbart udfordrer hans tidshistoriske skema.
  3. Mellemspillet i kap. 7,9-17, der bryder syvtalsstrukturen i Johannes’ Åbenbaring, har også et fremtidspræg, men den kan måske rummes i Bergholts forståelse, når han hævder, at teksterne godt kan give troværdige fremtidsbeskrivelser uden at være nøjagtige forudsigelser?

Tankeprovokerende

Bogen er velskrevet, klog og tankeprovokerende. Jeg lærte meget af den, selvom jeg ikke er enig i alle tolkninger.

Måske vil nogen finde den lidt vanskelig, for Bergholt bruger hele sit arsenal af bibelviden – historisk og sprogligt – uden at den er indviklet på en blæret måde. På trods af dette gør bogens overskuelige længde og spændende diskussioner den relevant for mange.

 

Anmeldelsen er fra Budskabet nr. 3 2023

Kunne du li' det, du læste?

Så hjælp os med at lave flere gode artikler til fordybelse og refleksion – ved at blive abonnent på Budskabet.

Del:

Twitter
Facebook