Gud, hvor jeg savner ham! 

Bogen er nærmest ”obligatorisk pensum” for alle os, som arbejder i det sjælesørgeriske eller terapeutiske felt.

Det er længe siden, jeg har læst en bog, der har rørt mig så meget som denne. Simon Søe Esmarch døde i november 2014 som 11-årig af kræft – efter et længerevarende sygdomsforløb. Det er Simons far, Jakob Søe Esmarch, som har skrevet bogen, der handler om Simons sygdom og død. Jakob tager os helt med ind i den svære, turbulente og meget smertelige tid – og i tiden efterfølgende.

Bogen er blevet til ud fra en lang række reflekterende dagbogsoptegnelser, som Jakob gjorde sig under Simons sygeforløb og efter hans død. Som læser får vi lov til at komme helt tæt på mange af de svære tanker, følelser og situationer.

Det er en meget velskrevet og livsnær bog. Ikke sentimental, men ærlig, rørende og meget vedkommende. Jakob skriver i forskellige ombæringer om fortvivlelsen, sorgen, afmagten, håbet, troen og tilliden på trods, det meningsløse, protesten over for Gud, længslen efter Gud, Guds svar og indgriben, vreden og frustration over en tavs Gud, ensomheden i det svære … alt det, som en livskrise af dimensioner skaber hos os mennesker, når vi står over for det ubærlige og meningsløse – i total afmagt og sorg; der, hvor troen og livet sender os ud over kanten.

Der er så meget at hente i bogen, som emmer af livsklogskab, hårdt tilkæmpet fodfæste og tillid til Gud – uden at der er noget, der er letkøbt. Der er så meget at tage med sig fra bogen ud i det liv, hvor vi og mennesker omkring os stadig bliver ramt af svære ”jordskælv”, sygdomme, tab og ubærlig sorg.

En af de store styrker ved bogen er også, at Jakob hele tiden dygtigt og ærligt er i dialog med psykologien, teologien og sorglitteraturen, som han har arbejdet med både fagligt som teolog og præst – og som hårdt prøvet far og ægtemand i livets meget hårde skole under Simons sygdom, død og efterfølgende.

Bogen er nærmest ”obligatorisk pensum” for alle os, som arbejder i det sjælesørgeriske eller terapeutiske felt. Det er på mange måder den mest givende bog, jeg har læst om sorg, sorgarbejde og det at være sjælesørgerisk og medmenneskeligt til stede hos det lidende og sørgende menneske.

Bogen skal finde sin læser meget bredt, for der er noget til alle os, som lever i det lidelsesfyldte og sorgfyldte landskab, som livet også er; og som skal finde vej, når det er ubærligt svært. Læs den som forælder, som bedsteforælder, som skolelærer og som én, der selv lige nu er i sorgen og lidelsens svære favntag. Kort sagt: Læs den.

 

Gud, hvor jeg savner ham!
Jakob Søe Esmarch, Lohses Forlag, 304 sider, 249,95 kr.

Kunne du li' det, du læste?

Så hjælp os med at lave flere gode artikler til fordybelse og refleksion – ved at blive abonnent på Budskabet.

Del:

Twitter
Facebook
Andre BUDSKABET artikler: