Når sten og potteskår fortæller

Bogens store force er, at den giver Bibelens tekster fysisk og konkret form.

Carsten Vang har efter mange år som lektor på Menighedsfakultetet i Gammel Testamente og som medredaktør på bladet TEL om bibelsk arkæologi udgivet 59 af sine artikler. Det er der kommet en godt 400 sider lang bog ud af, som er sprængfyldt med viden om bibelens verden.

En redelig bog

Et centralt tema i de fleste artikler er, hvorvidt de arkæologiske fund synes at bekræfte eller modbevise Bibelens beretninger. Her har bogen sin virkelige force ved at være meget redelig.

Tidligt i en af de første artikler forklarer forfatteren forholdet mellem Bibelen og den bibelske arkæologi på følgende måde: ”Arkæologiens opgave er ikke at bevise nogen som helst tekst fra oldtiden, heller ikke Bibelen. Men dens mål er at få så megen viden som muligt gravet op om den tid, som de bibelske personer levede i.”

Det gælder for arkæologien generelt, ikke bare den bibelske arkæologi, at man ikke altid kan bekræfte viden fra de skriftlige kilder med arkæologiske fund, men det betyder langt fra, at de skriftlige kilder dermed er modbevist. Manglende fund kan skyldes alt fra dårlige bevaringsforhold, over fejlfortolkning af geografiske placeringer i de skriftlige kilder til, at man tilfældigvis endnu ikke har udgravet dette eller hint sted.

Med denne viden i baghånden tager forfatteren på en sober og overbevisende måde læseren gennem de tilfælde, hvor fundene synes at understøtte Bibelens budskab, men også hvor de synes at modbevise det, eller hvor man faktisk ikke kan sige, om det er det ene eller det andet.

Man føler sig i gode og vidende hænder, når forfatteren piller fortolkninger af fundene fra hinanden, trods deres tilsyneladende opbyggelighed, fordi de desværre ikke kan understøttes af arkæologien.

Man sidder tilbage med oplevelsen af den redelige forsker, som hellere lader et problem stå åbent, end at han vil forsøge at presse fundene til konklusioner, de ikke kan bære.

Så må man som læser leve med, at man kan blive helt mistrøstig over, at der faktisk ikke er noget arkæologisk bevis for en så central begivenhed som israelitternes udvandring af Egypten, eller hvor lidt, man i virkeligheden har fundet om Davids kongerige.

På den anden side kommer man virkelig tæt på en bibelsk person, når forfatteren udfolder historien om benkisten, der faktisk lader til at have indeholdt Jesu bror Jakobs knogler.

Helt tæt på

Bogens anden store force er, at den giver Bibelens tekster fysisk og konkret form.

Vi hører om, hvordan Jerikos mur er styrtet sammen og er blevet ødelagt på en måde, som passer perfekt med Bibelens beretning.

Når vandforsyningen i Jerusalem beskrives sammen med byens befæstning, bliver det endnu mere klart, hvor vigtig byen var for David, og hvor stor en bedrift det var at erobre den.

Endelig bliver Hizkijas reformer, hvor han forsøgte at vende folket tilbage til Gud, meget konkrete med fundet af et toilet, som var placeret i et afgudstempel med det formål at gøre det urent.

Det er store og små ting, der giver fysiske nedslag fra en verden, som vi ellers kun kender fra skriftens beskrivelser.

Artikler

Bogens sidste force er på sin vis også dens største svaghed. Den er samlet af 59 selvstændige artikler, og det gør stykkerne overskuelige og læsevenlige. Som man let kunne risikere med et sammenhængende værk, sidder man ikke pludseligt fast i et nærmest uendeligt kapitel om et emne, som man ikke rigtigt interesserer sig for. Kapitler med samme tema er også samlet i afsnit enten efter kronologi eller emner, sådan at artikler med det samme tema kan læses sammen.

Alligevel sidder man som interesseret læser tilbage med en lidt abrupt oplevelse, når artiklen er slut, og man egentlig gerne ville have haft mere at vide om emnet.

Det er helt naturligt, at en artikel i et tidsskrift er opbygget, så den centrerer sig om et overskueligt emne eller et bestemt fund, mens man i et samlet værk ville føle sig nødsaget til at trække de større linjer og følge de rejste problematikker helt til dørs.

Bogen skal derfor ikke læses som en samlet beskrivelse af den bibelske arkæologi, hvilket forfatteren heller ikke på noget tidspunkt hævder. Den er nærmere fyldt med interessante nedslag, som kan inspirere til yderligere læsning.

Bogen er derfor også forsynet med et grundigt indeks, så det er let at finde lige præcis det emne eller den bibelske person, som man gerne vil læse om.

 

Når sten og potteskår fortæller
Carsten Vang, Kolon 2023, 456 sider, 299,95 kr.

Kunne du li' det, du læste?

Så hjælp os med at lave flere gode artikler til fordybelse og refleksion – ved at blive abonnent på Budskabet.

Del:

Twitter
Facebook
Andre BUDSKABET artikler: