Visse bøger skrives ikke for at få høje salgstal. Ej heller for at skrive med på et populært emne eller opnå hæder og ære. En sådan bog er Naturlig åbenbaring af Torben Kjær, der gennem en menneskealder har undervist i Det Nye Testamente på Dansk Bibel-institut (DBI).
Bogen er en sjældenhed på flere måder. Dels kan den vist kun købes tre steder; hos forfatteren, hos forlaget og på DBI. Den kan dog bestilles på biblioteket. Dels behandler den et emne, som i en dansk teologisk kontekst kun er yderst sparsomt berørt.
Forfatteren betegner selv bogen som sit livsværk. Sikkert er det, at det er en grundig, bearbejdet bog som har været mere end 20 år undervejs.
Et imponerende værk
Naturlig åbenbaring handler om, hvordan Gud har åbenbaret sig i det skabte, naturen og historien. Den objektive side, så at sige. Den subjektive side handler om, hvordan mennesket erkender dette. Nu er forfatteren lektor i Det Nye Testamente og derfor skal man lægge mærke til, at under titlen på bogen er angivet Romerbrevet 1,18-2,16. For bogen tager ikke emnet op i en dogmatisk betydning eller med en praktisk-teologisk vinkel.
Desværre, kunne man næsten fristes til at sige. Bogen er en eksegetisk gennemgang af de nævnte vers, næsten ord for ord. Med forfatterens omhu og sans for detaljen er bogen et imponerende værk i sin størrelse på 267 sider. Tænk om der med samme flid og pertentlighed var skrevet til hele Romerbrevet! Som kommentar kan bogen læses i uddrag og ikke nødvendigvis sammenhængende. Forfatteren er god til undervejs at opsummere sine delkonklusioner.
Forfatteren tager ikke bare udgangspunkt i den græske tekst. Grammatik, semantik med mere bliver aktivt inddraget til at belyse og analysere, ligesom den jødiske og græske kontekst inddrages. Når gennemgangen af så få vers fylder så relativ meget, skyldes det forfatterens grundighed. Hver en mulig og umulig tolkning af ord og sætninger bliver vendt og diskuteret, inden der bliver konkluderet. Derudover er der over 800 noter (heraf en del litteraturhenvisninger), som også har vægtige diskussioner.
For at få det fulde udbytte af bogen kræves der mere end almindeligt husmandskendskab til græsk og den kontekst, Paulus skriver ind i. Der kræves også udholdenhed og overblik, når gennemgangen af et enkelt ord, med de forskellige forståelser deraf, kan strække sig over flere sider.
Med dette sagt er bogen en vægtig argumentation for forståelsen af Guds åbenbaring. Når gennemgangen af Romerbrevet 1,18-2,16 er blevet forfatterens livsværk, er det fordi, vi derigennem lærer, hvad vi kan vide om Gud og hans vilje, vrede med mere. Men også lære om, hvad det vil sige at være menneske.
Dybde og tyngde
Bogen er en eksegetisk gennemgang snarere end en tematisk belysning af den naturlige åbenbaring. Efter endt læsning kunne man godt ønske sig svar på spørgsmålet, hvor eller hvordan åbenbarer Gud sig i historien og naturen. For selvom forfatteren vil argumentere for, at den naturlige åbenbaring ikke leder til frelse – den viser ikke den opsøgende og frelsende Gud – så gælder det, at mennesker har en gudserkendelse – om end sandheden undertrykkes.
Her havde det været rart med et praktisk-teologisk udblik. Når forfatteren kommenterer på versene om homoseksualitet i 1,26-28, leveres også en god og gedigen argumentation. Men igen kunne det være rart med et praktisk-teologisk udblik. Hvad betyder det ind i vores menighedssammenhænge og omgang med homoseksuelle?
For den, som ønsker sig en gennemgang af de nævnte vers i Romerbrevet med både dybde og tyngde, findes der i skandinavisk sammenhæng ikke noget bedre eller mere omfattende. I den forstand er bogen også en sjældenhed. For den bliver et stående værk som fremtidige kommentatorer til Romerbrevet i skandinavisk kontekst bliver nødt til at forholde sig til.
Manglende dialog
Man kan være enig eller uenig med forfatteren, men vil man beskæftige sig med Romerbrevet 1,18-2,16 eller naturlig åbenbaring, er bogen ikke til komme uden om. Læser man noterne eller litteraturlisten igennem (12 sider), fornemmer man også, at forfatteren har fat i de fleste større værker om Romerbrevet.
Skulle man finde et hår eller to i suppen, savner jeg, at forfatteren går i en dialog med de (messiansk-) jødiske fortolkere af Paulus. Navne som Joseph Shulam og Mark D. Nanos er underligt fraværende. Måske fordi forfatteren har en blind vinkel? Måske de kunne bidrage med nye nuancer til teksten?
Har man en specifik interesse i naturlig åbenbaring eller Romerbrevet 1,18-2,16, kan bogen godt anbefales. Har man lyst til noget knap så kondenseret i sit indhold, har forfatteren lagt en kort kommentar til Romerbrevet (kun 200 sider) på sin hjemmeside tkjaer.net, hvor man kan læse de udvalgte passager. På hjemmesiden findes også hele bogen oversat til engelsk.
Bogen er i virkeligheden et velgørenhedsprojekt. For pengene fra salget af bogen går til forfatterens tidligere arbejdsplads – Dansk Bibel-Institut. Så vælger man den billige løsning og går på nettet for at blive klogere, må man jo huske at betænke DBI på anden vis.
Naturlig åbenbaring
Torben Kjær, Bache og Kjær, 267 sider