“Sex for Begyndere” af Lise og Frederik Bergren Smidt

Let us talk about sex! Hvorfor opleves det ofte som om, at det er noget, vi holder skjult i kristne fællesskaber? Hvorfor er det som om, at det er et univers, man selv skal finde ud af? Hvor kan vi få svar på alle vores spørgsmål?

I Lise og Frederik Berggren Smidts bog, Sex for begyndere, tages mange emner og tanker op, som man kan blive ramt af, når man bevæger sig ind i ægteskabets intime univers. Helt uden filter! Bogen jonglerer mellem at være fyldt af information om mange forskellige emner, uddeling af erfaringer og praktiske forslag.

Bogen er skrevet med henblik på forlovede og nygifte, men indeholder også en masse sunde og spændende vinkler, som kan komme ethvert forhold til gavn.

Klangen af sex

Bogen lægger ud med at betone, hvordan Bibelen portrætterer den seksuelle intimitet, tilbage fra skabelsen, i den første relation mellem Adam og Eva.

Før syndefaldet kunne de være helt nøgne, fysisk og følelsesmæssigt uden antydning af skam eller frygt. De har som par kunnet udfolde sig med en barnlig tillid og nysgerrighed på hinanden. Legende udforskende og givende har de nydt den seksuelle akt. Sex var en hyldes til Gud udlevet med respekt og fuld appetit på livet. Sex var nøgenhed uden skam over figur og størrelse – og uden nogen form for præstationsangst. (s.9)

Sex kan nemt blive forbundet med flovhed, skamfuldhed, præstationsangst og usagte tanker. Men hvorfor ikke spejle os i den seksuelle harmoni, som var Guds mening? For sex er en gave fra Gud. Sex skal klinge af tryghed, glæde, respekt og udforskning. Som en grundtone for hele bogen søger forfatterne at inspirere og informere om, hvordan man som ægtefolk bedst muligt opbygger et fælles rum, som er helt unikt og fyldt af kærligheden. Sex er godt!

Ikke for sarte sjæle – eller…

Bogen indeholder mange billeder af fx kroppen, kropsbehåring, stillinger, uddybning af erogene zoner m.m. Der gives uddybninger af de forskellige køns seksualitet, og bogen giver derigennem viden, som kan ”krydre” det seksuelle forhold til ens ægtefælle.

Forfatterne lægger i høj grad op til, at man skal turde eksperimentere med sex, og at det er vigtigt, at man ser det seksuelle samliv som et univers, man skal udforske sammen – og vel at mærke i samme tempo.

En ”fare”, men også en læring, ved at læse bogen med din ægtefælle er, at man bl.a. får større blik for, hvordan ting  hverdagen påvirker den seksuelle intimitet, og hvordan man tænker vidt forskelligt som mand og kvinde. Man udfordres også på vigtigheden af, at man får afstemt forventninger og konstant er gode til at vejlede hinanden i, hvad der er rart og ophidsende for den enkelte. Det er ikke så lige til. Men er det ikke en del af charmen og eventyret?

Forfatterne tør gå i detaljerne, og man oplever som læser, at man bliver taget ved hånden og ført ind i både information om sex og intimitet samt forslag til sex i praksis. Bogen lægger ikke op til, at man skal identificere sig i det hele, men at man måske kan blive inspireret til nye muligheder.

Bogens svaghed …

Bogen indeholder 18 kapitler som alle har meget godt at sige. En gennemgående oplevelse for os var, at der var en del gentagelse af pointer og informationer både internt i det enkelte kapitel, men også på tværs af kapitler. Derfor mener vi, at bogen fungerer bedst som et opslagsværk, hvor man udvælger de kapitler og emner, som man på det pågældende tidspunkt, har mest lyst til at blive klogere på. Det skal dog ikke være nogen hindring for, at man på sigt kan læse det hele.

Ved ”udvælgelsesmetoden” kan man også selv afveje, hvor langt man synes, man er i sit seksuelle samliv.

Udbyttet ved at sætte fokus på sex    

Vi ønsker at give stor ros til forfatterne for, at de tør dele ud af deres viden og erfaringer. At tale om seksualitet i ægteskabet, og særligt tale om både hvad sex er, og hvordan det kan udfolde sig, er noget, som vi godt kunne have brugt, da vi var forlovede og nygifte.

Bogen rummer mange gode aspekter og oplysninger, men det største udbytte er egentlig ikke bogen selv. Det er prioriteringen af kvalitetstid med ens elskede. Vi har som travle mennesker brug for at sætte rammerne for seksualitetens gave. Vi har brug for at prioritere tid til at tale om sex, så vi på ny får kærlighedens blik til vores ægtefælle. Derfor er bogens største gevinst egentlig tid med din ægtefælle, og at du lærer din ægtefælle bedre at kende, hvilket også er fundamentet for god sex!

Vi vil derfor gerne opmuntre dig til at læse bogen – ikke for bogens skyld – men for dit ægteskabs skyld. Snak med hinanden undervejs om det, I læser. Hvad skaber det af tanker hos jer? Er I enige eller uenige? Er der noget, I skal afprøve eller tænke mere over?

Vi håber, at det må give jer mere mod og lyst til at udforske det seksuelle univers! Det er en gave og en opgave – og det kræver pleje og tid!

 

Anmeldelsen er skrevet af Kasper og Malene Beck Drejer.

 

Sex for begyndere

Fokal 2021, 200 sider

Lise og Frederik Bergren Smidt

Man kan finde et uddrag fra bogen her

Kunne du li' det, du læste?

Så hjælp os med at lave flere gode artikler til fordybelse og refleksion – ved at blive abonnent på Budskabet.

Del:

Twitter
Facebook
Andre BUDSKABET artikler: