Værdifuld – kampen for livet

Frimodighed og brugbare argumenter i samtaler om abort

Ketty Dahl: Værdifuld – kampen for livet (Lohse, 2023)

208 sider, kr. 199,95

Ketty Dahls bog markerer, at det i år er 50 år siden, den fri abort blev indført i Danmark.

Størstedelen af bogen består af fire grundige interview med personer, der på forskellig vis har stærke budskaber i abortspørgsmålet. Derimellem kommer Ketty Dahls egne refleksioner. Bogen slutter med kapitlet ”Et kor af stemmer”, der består af 44 korte indlæg af kvinder, mænd, unge, gamle, kirkelige ledere og folk fra alle mulige professioner.

Der er interview med tre af de ”gamle kendinge”, som gennem mange år har kæmpet utrætteligt for de ufødte børns sag: Orla Villekjær, Kerstin Hoffmann og Ellen Højlund Wibe. Der er også et interview med Maria Bentsen, som fortæller sin egen historie om at få en abort.

Vedholdende engagement

Som læser får jeg respekt for den kompromisløshed, de tre førstnævnte bidragsydere vedholdende udviser med deres engagement i debatten om abort. De kommer til orde her, og gennem dem får læseren et grundigt historisk overblik over abortdebatten gennem tiden – med henvisninger til politiske og kirkelige debatter. Mange gode eksempler, argumenter og modargumenter bliver afprøvet.

Særligt stærkt i bogen står interviewet med Maria Bentsen, som beretter om, at hun selv har fået foretaget en abort.

Aborten kastede hende ud i det, hun beskriver som ”otte års indre mørke”. Men vi hører også om vejen ud af sorgen og skammen gennem tilgivelse fra Gud. Det er sjældent, vi hører denne side af historien – muligvis fordi det er tabubelagt, at kristne også vælger en abort.

Tiltrængt bog

Mange af dem, der for 50 år siden kæmpede mod den fri abort (bl.a. med stiftelsen af Kristeligt Folkeparti), er efterhånden døde. Derfor er det i dag værd at hæfte sig ved Ketty Dahls ord i bogens indledning:

”Et eller andet sted er vi som kirke holdt op med at tale om abortsagen. Vi er holdt op med at tro på, at Gud kan gøre det umulige. Vi er holdt op med at demonstrere og protestere for fulde gardiner. Lige så langsomt accepterer flere og flere kristne, at abort er kommet for at blive …”

Det mener jeg, hun har ret i. Det er svært at holde gejsten i kampen, og derfor er denne bog tiltrængt.

Jeg synes, bogen kan bidrage med fornyet frimodighed og brugbare argumenter i samtalen om abort. Og jeg vil anbefale bogen, fordi jeg tror, vi har brug for at blive rusket op her ved 50-året for den fri abort i Danmark.

 

Anmeldelsen er fra Budskabet nr. 3 2023

Kunne du li' det, du læste?

Så hjælp os med at lave flere gode artikler til fordybelse og refleksion – ved at blive abonnent på Budskabet.

Del:

Twitter
Facebook
Andre BUDSKABET artikler: