Ferie, ferie, ferie. Slap nu af… 7 refleksioner før sommerferien

"Ferie, ferie, ferie. Slap nu af, du har fri, og syng en glad melodi." 7 refleksioner, der er gode for en kristen at stoppe op ved inden en længere ferie.

Sommerferien er snart over os. Eksaminerne er (snart) overstået, eller virksomheden holder måske ferielukket. Skole- og studiebøger pakkes væk. Badetøjet findes frem. Nogle har 2 uger – andre har 2,5 måneds ferie. Stort set alle har i det mindste lidt. Op til en længere ferie er det oplagt og sundt for kristne at tænke lidt over følgende:

For det første: Bibellæsning og bøn. Hvordan bevarer jeg mine gode og sunde rutiner med Guds ord og bønnen igennem ferien? Eller hvis fx eksamensperioden fik ødelagt rutinerne (eller de generelt bare har været fraværende i et stykke tid), hvordan kan ferien så bruges til at kickstarte dem? Her er et par overvejelser og idéer:

 • Sæt et REALISTISK mål. Fx at du vil gøre det hver dag kl 9 (eller hvornår du nu er stået op og har spist morgenmad) – og at du bruger 20 min (det er en klassiker, at ville bruge 1,5 time hver dag, hvorefter man så går død efter 2 dage…).
 • Find en bibel- og bedemakker. De fleste af os er elendige til at opnå vores mål, hvis vi skal gøre det på egen hånd. Find en, du kan sende en besked til, når du er færdig, eller som du måske ringer op, og vender tekststykket med. Igen, gør det simpelt og realistisk.

For det andet: Hvilke(n) opbyggelig bog skal du læse? Opbyggelige bøger kan reelt set være ret kedelige, men betydningen de kan få for dit trosliv (eller andres, når de i fremtiden taler om tro og liv med dig), kan sjælendt overvurderes. Tjek fx vores boganmeldelser ud på: www.tilliv.dk/boganmeldelse/, eller spørg dine venner, din præst, dine forældre eller andre åndelige forbilleder, hvad de kan anbefale dig at læse (Igen gælder det, at det er MEGET lettere, hvis du gør det med en eller flere andre). Husk, at der jo også findes gode og opbyggelige romaner, eller at kristne bøger og findes som lydbøger (oftest kun på engelsk, desværre)…

For det tredje: Har du tid og mulighed for at deltage på en kristen lejr eller bibelcamping? Jeg tror, at vi er mange, der har oplevet det. Hverdagens ugentlige søndagsprædiken kan måske lige “holde os kørende” i hverdagen, men hvis vi skal vokse (og hvilken kristen vil ikke gerne vokse i åndelige modenhed, blive mere lig Kristus og blive mere bibelkyndig???), så må vi udsætte os selv mere intensivt for Guds ord og det kristne fællesskab. Lejre, konferencer og bibelcampings har generelt haft stor betydning for mig, fordi jeg der intensivt blev tiltalt af Gud, og fordi jeg der nåede at blive stille overfor ham.

For det fjerde: En tid til bøn og refleksion omkring din tjeneste. Mange af os har en tjeneste i vores fællesskaber eller menigheder, og disse tjenester er ofte på lavt blus hen over sommeren, hvor mange er ude at rejse eller hjemme ved forældre osv. Det er et godt tidspunkt at stoppe op, og spørge:

 • Trives jeg i min tjeneste?
 • Udfører jeg den i egen kraft og for mig selv, eller gør jeg det i Guds kraft og til hans ære?
 • Er der noget, der skal ændre?
 • Er der noget, jeg skal foreslå de andre, at vi gør anderledes efter ferien?

Det er også en god tid at bede om mere frugt for Kristi skyld. En bøn Gud elsker at besvare!

For det femte: Er der nogle åndelige spørgsmål/emner, du skal have talt med andre om? I ferien har vi ofte mere tid end ellers. Og i ferien ser vi ofte gode venner og familie hyppigere end ellers. Derfor er det et gods tidspunkt at dele tro og liv sammen. Vores tid er præget af, at det er et tabu at tale om tro. Tabuer forsvinder for det meste kun ved, at vi bryder dem. Prøv at spørge dine forældre eller venner:

 • Hvad har haft størst formativ betydning for deres trosliv?
 • Hvilke skriftsteder giver dig størst trøst?
 • Hvad udfordrer dig mest i den kristne tro?
 • Hvad læser du for tiden i Bibelen?
 • Osv.

Planlæg gerne nogle spørgsmål, du gerne vil have svar på, eller som kan kickstarte den åndelige samtale, når du skal hjem på besøg eller på bibelcamping.

For det sjette: Hvem skal du vidne for her til sommer? Bare fordi vi har sommerferie, så sætter Gud jo ikke sit hjerte, der brænder for at syndere må vende om til ham, på pause. Så hvem fra din omgangskreds (studie, arbejde, lokalområde mv.) kan du være et vidne for her til sommer? Nogle gange opstår situationer, hvor vi kan vidne helt af sig selv – andre gange må vi gøre lidt fodarbejde, for at de kan ske.

For det syvende: Hold nu lidt fri og tag ferien som en gave fra Gud. Nyd Guds skaberværk under sommersolen, og glæd dig over, han for Kristi skyld elsker dig af hele sit faderhjerte!

Del:

Twitter
Facebook
Relaterede artikler