Ham du gerne må hade

”The best trick the devil ever pulled was convincing the world he didn’t exist…” (Karakteren Roger "Verbal" Kint i The Usual Suspects)

Der er én skabning du som kristen gerne må hade og foragte; nemlig Satan. Ikke mange i vesten tror på Satan i dag. Og det er, hvad der er med til at gøre ham så farlig. Mange andre steder i verden frygter og kender de ham som magtfuld – og det udnytter han. Vi der har lært Jesus at kende tror også på hans eksistens – men vi ved dog, at hans magt er begrænset! Et bibelsk portræt af Satan, kunne se således ud:

Glem det klassiske billede

Satan er ikke et symbol – men en reelt eksisterende magt. I bibelen kaldes han mange ting: ”Satan”, ”den onde”, ”djævelen”, ”denne verdens fyrste”, ”den gamle slange”, ”dragen” og mere til. I en del korte Disney-klassikere optræder han som en lille djævel. Han er ret let at genkende; han har horn i hovedet, en trefork i hånden og er som regel rødlig. Det passer dog slet ikke med bibelens beskrivelse af ham.

Han er ikke en mod-gud, en ond magt på lige fod med Gud – nej, han er en skabning, en falden engel. I bibelen får vi at vide, at der skete et fald i englenes verden (2 Pet 2,4). Englene er en del af skaberværkets åndelige dimension – men blandt dem skete et oprør. Satan er den øverste af disse faldne engle.

Satans eneste mål er at rive så mange mennesker ned i mørket og afgrunden som muligt. Hvorfor? Fordi han hader dig. Gud Fader hader han langt mere, navnet Jesus Kristus kan han ikke udstå, og Helligånden bekæmper han med næb og klør. Han beskrives som en brølende løve, der går rundt, og leder efter kristne han kan sluge (1 Pet 5,8).

Taktikken varierer

Hans taktikker er ikke sådan lige til at gennemskue. I den vestlige kultur, hvor mange mennesker kun regner med den materielle virkelighed, har han ingenting imod at skjule sig og forføre folk med materialisme, selvdyrkelse og vranglære. Andre steder i verden, i eks. Afrika, vælger han at besætte mennesker for at vise sin magt.

Han kan udgive sig for at være lysets engel (2 Kor 11,14). Han har intet imod moral, religiøsitet og fromhed – bare det holder mig væk fra Jesus! Han kan også være direkte og forførende. Synden kan komme til at virke så ufarlig og harmløs, når han kalder det noget andet. Var det ”fortrolig samtale” eller ”bagtalelse”? Var det ”hygge med kæresten” eller ”sex før ægteskabet”? Hvordan kunne jeg blive i tvivl?

Alt sammen – forførelsen, den selvretfærdige religiøsitet, besættelserne – er et led i hans taktik som skal gøre dig forvirret og opgivende, så du stille og roligt glider væk fra Jesus… Pludselig en dag er du kommet væk. Og du opdagede det slet ikke.

Så jo, ham må vi gerne hade, bekæmpe og forsage! Bibelen taler om at vi står i en åndskamp mod satan og hele hans hær (Ef 6,10-20). Men en dag så vil Gud dømme satan og al ondskab i verden! Satan er ikke den der straffer i helvede – tværtimod – Satan selv vil blive straffet for hans ondskab og oprør mod Gud! (Åb 20,10).

Ved troen på Jesus er vi på den sejrende side!

 

Artiklen er tidligere blevet bragt på LMU´s hjemmeside.

Del:

Twitter
Facebook