Hvil jer lidt

I vores tid må man prioritere åndehuller. Her gives fire bibelske råd til at finde tid til hvile.

Der er for lidt tid! Det føler mange af os i hvert fald. Vi har travlt og oplever os hele tiden lidt bag efter. Det mærkelige er, at jo mere vi skynder os, jo mindre tid føler vi, at vi har.

Hamsterhjulet

Den tyske sociolog Hartmut Rosa har sat et billede på denne oplevelse: Et roterende hamsterhjul. Som hamsteret løber og løber uden at komme nogen vegne, sådan er livet for mange af os. Og livet i hamsterhjulet sætter sig som en dum træthed. Ikke den gode træthed efter en fuldført krævende præstation, men den dårlige træthed før og midt i noget, som tilsyneladende aldrig får ende. Den dårlige træthed virker ind på alle forhold i vores liv: Familien, ægtefællen, jobbet og menigheden, men også på forholdet til Gud og os selv.

Åndehuller

Jeg tror ikke, at det er så nemt at lave om på hamsterhjulet som et vilkår i vores kultur og kollektive mentalitet, men så må vi skabe os nogle åndehuller for at overleve. Selvom Bibelen er skrevet i en anden tid og kultur, hvor den sociale hastighed var langt lavere end i Danmark i 2019, er der alligevel visdom for ånd og krop at hente dér. Jeg vil komme med fire dimensioner.

Stilletiden

Døgnet har kun 24 timer, men de behøver ikke alle, at tilbringes i hamsterhjulet. Jesus begyndte ofte sin dag med at være lidt alene for at bede til Gud. Daglig stilletid med Gud er nogle minutter, hvor vi træder ud af det roterende hjul og træder ind i stilheden og roen foran Guds ansigt. Luk døren, siger Jesus i Bjergprædikenen. I dag vil det nok betyde, at vi skal slukke telefonen, have nogle minutter off-line for at lytte til Gud og dele vores tanker og følelser med ham. Det hjælper mod travlheden senere på dagen og den overfladiskhed, som nogle gange følger med.

Hviledagen

Helt fra skabelsen gav Gud menneskene en ugerytme, som indebar en dag med hvile. Den syvende dag. Selvom hviledagen op igennem historien indimellem er blevet forvaltet så restriktivt, at man skulle koncentrere sig ganske meget for ikke at komme til at arbejde, så er den grundlæggende en gave til travle og rastløse mennesker. En dag om ugen inviterer Gud os til at træde ud af hamsterhjulet og lade arbejdet og de andre pligter, som presser os, ligge. Sov lidt længere. Tag god tid til måltiderne. Gå til gudstjeneste i ro og mag med et åbent sind. Gå en tur. Se en film. Spis kage med nogle mennesker du holder af – eller noget andet uden for hamsterhjulet.  Det er Gud, der inviterer til at steppe ud og slappe af.

Pausen

Når vi har præsteret mere end normalt, har vi brug for en pause. Jesus var opmærksom på det. Derfor sagde han til disciplene efter deres første missionsrejse på egen hånd: Hvil jer lidt! Hvad enten vi har ydet noget ekstra på arbejdet, i familien eller i menigheden, så er der brug for en pause. Jesus ved det, og vi skal benytte os af det. Hvis vi tror, at vi bare kan fortsætte, som om intet var sket, så snyder i os selv, og holder os selv fast i hjulet. Ingen er skabt til hele tiden at arbejde eller yde maksimalt.

Festrejsen

Gud gav ikke kun sit folk en ugerytme, men også en årsrytme. Hvert år om foråret og efteråret kom de store højtider med valfartsfesterne til Jerusalem. Disse fester var opbrud fra hverdagens krav. Når Josef og Maria årligt tog til påskefest i Jerusalem, måtte han et par uger forlade sit daglige tømrerarbejde for at rejse med sin familie. Disse højtidsrejser havde betydning for deres åndelige liv, men ganske givet også for deres ægteskab, familie-relationer og mentale velvære. Kirkeårets højtider og ferierne er vigtige anledninger til at stige ud af hamsterhjulets travlhed for at finde hvile, nye kræfter og komme i fornyet kontakt med både sig selv og Gud.

 

Artiklen er tidligere bragt i Båndet.

Del:

Twitter
Facebook
Relaterede artikler