Er du blevet klimakold?
Er du træt af at høre om global opvarmning, CO2-afgifter, flyskam, økologi, vegetarer eller måske ‘grøn kirke’?
Så er du ikke alene.
Vi er mange, der næsten ikke orker at høre mere om klimaforandringer og jordens snarlige undergang.
Vi er klimatrætte, simpelthen. En del er blevet decideret klimakolde.
Man kan godt spørge sig selv: Er der ikke andre, mere presserende problemer i verden? Hvorfor skal vi høre om det hele tiden?!
Desuden: Hvilken forskel gør jeg, ene menneske – eller Danmark for den sags skyld – sammenlignet med de forbrugende milliarder af mennesker, biler og fabrikker i resten af Europa, Nordamerika og Asien?
Vi har et problem
Jeg har beskæftiget mig med temaet i flere år, især i forbindelse med mit job.
Jeg er selv, som antydet ovenfor, godt træt af at høre om emnet.
Men problemet går bare ikke væk. Og der er et problem. Og det gør en forskel, hvad du og jeg gør.
Det er hævet over enhver rimelig tvivl.1https://science.nasa.gov/climate-change/evidence/
Jeg er for min del også far og svigerfar og morfar til to skønne, små knægte. Jeg kan ikke være ligeglad med, hvor verden og klimaet er på vej hen, for jeg elsker dem jo.
Desuden er jeg kristen, og det betyder, at jeg elsker Gud og min næste. Og det har også noget med klimaet og jorden som helhed at gøre.
For Gud har skabt den verden, vi lever i, og den er et mesterværk! Det skal ikke ødelægges, men bevares, administreres og bruges med omtanke. Og det er vores ansvar.2Se fx 1 Mos kap 1, vers 1, 28 og 31
Jeg kan heller ikke være ligeglad, blot fordi klimaforandringerne ikke ødelægger livsgrundlaget for mig. For også øboeren i Det Indiske Ocean og fiskeren på Bornholm er mennesker som mig, og også de er omfattet af Guds omsorg.
Hvad skal vi da gøre?
Det kan jeg ikke sige dig i detaljer.
Det er muligt, du synes, det er et slapt svar. Så må du spørge en anden, som gerne vil give mere firkantede løsninger. Dem synes der ikke at være mangel på derude. Heller ikke blandt kristne.
Jeg tror ikke på at give konkrete anvisninger, som ikke er givet af Gud, og der står ikke noget udtrykkeligt om den kristnes livsstil i forhold til CO2-udslip i Bibelen.
Vi får heller ikke nogen præcise retningslinjer for ‘den rette livsstil’ i senmoderne Danmark i året 2024. Det er dybest set en sag mellem Gud og den enkelte. Vi er ikke sat i verden for at moralisere over for hinanden. Men det er godt at tale sammen om, også på skrift, og dele erfaringer og overvejelser.
Hermed fem af mine:
1. Bekymr dig ikke!
Jeg vil ikke gå rundt og være klimaangst og bekymre mig om fremtiden. For den er jeg ikke herre over. Det har Jesus sagt, jeg skal lade være med (Mt 6,34), så det skal nok passe …
Faktisk siger Jesus igen og igen, at vi ikke skal frygte, hvordan verden og naturen udarter sig, blandt andet fordi vi lever i den sidste epoke, før han kommer igen (Mt 10). Men også fordi vi ikke skal frygte det eller den, som kun kan slå kroppen ihjel, men i stedet frygte Gud, som er herre over alt levende og alt, som er dødt (Mt 10,28).
Så jeg går ikke i panik over klimaet, lige meget hvor mange artikler eller film, jeg ser om det, og jeg opsøger ikke mere information om det, end min psyke kan klare.
2. Begynd i hjertet
Gud er bestemt engageret i, hvordan vi opfører os over for vores næste.33 Mos 19,18; Mk 12,31 Men han vil ikke først og fremmest give os en manual for det korrekte liv. Han er interesseret i vores hjerte. I at vi kender og elsker ham for den, han er, og det, han har gjort.41 Sam 16,7; Joh 17,3; 1 Joh 4,7ff Og at vores liv så former sig individuelt og mangfoldigt efter dette hjertets nye ‘styresystem’ – glad, gerne, frit og selvstændigt, ikke for at blive gode og ikke i frygt for jordens undergang, for gruppepres eller for andre menneskers dom.
Et liv, der er formet af, at vi er enige med Gud i, at ‘alt er tilladt, men ikke alt er gavnligt’.
Et liv med en fornyet samvittighed, som i dialog med hans ord og visdom og hans Ånd leder hver af os til at træffe de rette valg uafhængigt af tid og sted.
Det betyder ikke præcis det samme for alle (1 Kor 8). Men det betyder noget for alle.
3. Beundr
Jeg øver mig i at have åbne øjne, sanser og sind for Guds storhed i naturen. Den er hans katedral. En skueplads for, hvem han er (Sl 19; Rom 1,20).
Gud har jo specifikt bestemt sig for at skabe ikke bare én sort skovsnegl, men over 340 forskellige arter af snegle – alene i Danmark! For slet ikke at tale om de knap 500 forskellige fuglearter!
Jo mere, jeg ser, hvor fantastisk skaberværket er, desto mere beundrer jeg Gud og takker ham. Det giver en dybere glæde og større ærefrygt og får mig til at tænke: Hvordan kan jeg sørge for at bevare dette mesterværk og give det de bedst mulige betingelser for at vokse og udfolde sig, så skønheden vokser?
Det er en positiv drivkraft.
4. Begræns
Gud udvider altså min horisont. Han har skabt det svimlende univers, som ingen af os fatter. Han er ubegrænset. Og han er ufatteligt gavmild: Han under os alt godt – i overflod! (2 Kor 9,8).
Det skal vi nyde, i kærlighed til Gud og til andre mennesker (Kol 3,17).
Samtidig har han bevidst sat grænser for alt i naturen (Job 38,8-11). Også mig.
Derfor vil jeg bruge af de ressourcer, Gud har betroet mig, med god samvittighed. At jeg fester igennem og giver den gas sammen med familie og venner, når det er tid til dét.
Men jeg vil ikke være en frådser og dranker, og jeg vil ikke ødelægge naturen ved overforbrug.
Helt konkret betyder det:
- At jeg øver mig i at leve mit daglige liv uden kvaler og dårlig klimasamvittighed, men takker Gud for de gode vilkår, jeg har.
- At jeg nøjes med at tage den mad, jeg kan spise og har brug for. Og at jeg så vidt muligt bruger det, jeg har købt eller taget.
- At jeg gør, hvad jeg kan, for at undgå overforbrug af energi, tøj, mad, slik, alkohol osv.
- At jeg forsøger at benytte den mindst klimabelastende form for transport i hverdagen – men stadig flyver på nogle af vores ferier, for eksempel.
- At jeg bruger så lidt energi som muligt i hverdagen – men sørger for, at der er varmt og dejligt i stuen, også om vinteren.
- At jeg går ind for både vedvarende energi og atomkraft.
- At jeg forsøger at undgå at købe varer fra Kina og lignende lande, hvor jeg ikke har tillid til deres brug af ressourcer og miljø.
- At jeg overvejer en ekstra gang, om jeg/vi skal have kød.
- At jeg sorterer mit affald nogenlunde, selv om jeg synes, det er noller.
5. Bevidsthed
Det gør mig på overfladen nok til en ganske gennemsnitlig semi-veluddannet dansker, og det er helt fint med mig.
Det gør mig ikke mere eller mindre ren i Guds øjne, og det er det, som tæller for mig.
Måske synes du, det er for billigt sluppet. Det er muligt. Det er også muligt, du skal tage den lidt med ro.
Uanset hvad, vil jeg opfordre dig til ikke at bekymre dig, begynde med hjertet, beundre Guds skaberværk, begrænse dit forbrug og leve bevidst.
Så tror jeg ikke, du kan forblive helt klimakold.