Nødgeneratorkristendom

Er Jesus kun din "nødgenerator", eller er han den bærende strømkilde?

I Galaterbrevet 3,1 kommer Paulus med et opråb til galaterne: Hvem har forhekset jer? Jesus Kristus er dog blevet aftegnet for øjnene af jer som den korsfæstede!

I brevets sammenhæng viser det sig, at galaterne er ved at miste syn for Jesus som korsfæstet og har bevæget sig – eller i det mindste er ved at bevæge sig – ind på en anden vej: lovgerningernes.

Paulus’ opråb i 3,1 forklares meget godt ved at se hvad han skriver lige inden i 2,21. Her siges det, at hvis retfærdigheden opnås ved lovgerninger, var Kristus død til ingen nytte. Sagt på en anden måde: Kristus døde bestemt til nytte for noget, så retfærdigheden opnås ikke ved lovgerninger. Den logiske tankerække er som følgende: Hvis galaterne følger lovgerninger, bliver de ikke retfærdige. For Kristus erkorsfæstet, han er død og han er aftegnet for øjnene af dem som netop korsfæstet. Derfor er det absurd, hvis de følger lovgerninger, for de har fået aftegnet ham, der døde til nytte for nogen. Derfor også dette opråb fra Paulus.

Nødgeneratorkristendom

At søge Guds retfærdighed i lovgerninger fremfor i Jesus kan komme til udtryk på mange måder. Jeg vil her prøve at beskrive én af dem, som jeg tror kan være meget aktuel. Jeg kalder den ”nødgeneratorkristendom”.

En nødgenerator kan være smart og ret vigtig. Det er en sikkerhed, hvis den primære strømkilde ikke fungerer. Mon flere kristne lever et ”nødgeneratorkristenliv” med Jesus som den nødgenerator, de slår til, når deres eget kristenliv slår fejl?

De lever som om, at deres egen kristendom skal lykkes. Deres egen kristendom er dermed den primære strømkilde: De skal være nedslåede nok over deres egen synd, de må tage det med himmel og helvede alvorligt nok, de vil brænde nok for andres og deres egen frelse, og glædes nok over Jesus og det han har gjort.

Når det ikke fungerer, må Jesus fungere for dem. Hvis deres egen kristendom ”slukker” eller kører dårligt en periode, må de tænde for nødgeneratoren, Jesus. På den måde bliver Jesus en slags back-up i kristenlivet. Det kan lyde meget rigtigt og fromt, men det er ikke det evangelium, som Bibelen forkynder. Jesus gælder ikke kun, når vi ikke selv slår til i vores kristendom. I øvrigt rækker vores egen kristendom, selv når den præsterer sit ypperste, ikke til Guds retfærdighed.

Lever du med Jesus som en nødgenerator, når glæden, angeren, viljen og alt det andet, du vil have til at lykkes, svigter? Hvis det er tilfældet, kan du med stor frimodighed læse Galaterbrevet. Læs om Jesus, der elskede dig og gav sig selv hen for dig (2,20). Han løskøbte dig fra lovens forbandelse ved selv at blive en forbandelse for din skyld (3,13).

Vores frelse og retfærdighed fra Gud afhænger ikke af vores op- og nedture i vores kristenliv. Jesus alene er årsagen til, at vi er frelst – sådan er det, når vi føler, det går dårligt i vores kristenliv. Og Jesus er altså også årsagen til, at vi er frelst, når vi føler det går godt i vores kristenliv.

Del:

Twitter
Facebook
Relaterede artikler