På vej væk fra Gud?

Vi påvirkes hele tiden af de ting, som vi lader fylde i vores liv. Nogle påvirkninger fører os væk fra Jesus, måske uden at vi opdager det. Få nogle råd til at bremse op og overveje, hvad der skal påvirke dig.

Jeg ved ikke, om du nogensinde har hørt om Demas?

Han bliver nævnt tre gange af Paulus i hans breve. Første gang er i brevet til Filemon (v. 24) hvor han af Paulus kaldes en af ”mine medarbejdere” og dernæst i Kolossenserbrevet 4,14. Demas har altså været en af dem, der har fulgtes med Paulus.

Netop derfor er det også så sørgeligt, at læse det sidste sted, hvor han nævnes, nemlig i 2 Tim 4:10, hvor Paulus for sidste gang nævner ham: ”Demas har forladt mig af kærlighed til denne verden og er rejst til Thessalonika.”

På trods af, at han var en nær medarbejder, en der fulgtes med Guds egen apostel, så Guds undere på nært hold, og kendte evangeliet, så blev han ført bort fra troen på Jesus. Den eneste årsag Paulus nævner, er ”kærlighed til denne verden”.

Hvad er kærlighed til denne verden?

Det udpensles ikke – men kærlighed kommer sjældent som et pludseligt ryk. Det er noget, der stille og roligt opbygges og vokser over tid, uanset om der tale om kærlighed til et menneske, eller kærlighed til verden. Små umærkelige skridt kan føre i den forkerte retning.

De to årsager som oftest fremhæves i bibelen, der kan føre os væk fra Jesus, er ret banale: penge og sex. Jeg tror, det skyldes, at begge dele er så fundamentale og stærke kræfter for os mennesker, at de meget nemt kommer til at fylde for meget og tager fokus væk fra Jesus. I sig selv er både penge og sex gaver fra Gud. Men begge dele kan alligevel blive farlige for din tro, hvis ikke de får den rette plads.

Grundlæggende er det ikke Guds gaver, der er problemet, men at vi selv ønsker at være i kontrol. Dybt i dit og mit hjerte, er der nemlig et ønske om selv at være gud i vores liv, selv sætte grænserne og rammerne for hvordan vi skal leve – det ønsker vi ikke, at Gud skal blande sig i. Bibelen taler om, at vi alle er født i synd (Sl 51,7). Synden giver sig bl.a. udslag i, at vi vender os væk fra Guds gode og kærlige bud, fordi vi hellere vil bestemme selv.

Det gode bliver farligt

Når Gud ikke får lov til at bestemme – at være din Gud – søger vi vores egen ære, i stedet for at give den til Gud. Så er det tit penge eller sex, der får lov til at fylde. Penge repræsenterer tryghed, muligheder og alt det, som verden kan give os. De færreste af os oplever os selv som grådige eller pengefikserede. Alligevel er det tankevækkende, hvor meget krudt vi kan bruge på arbejde, studie eller andre aktiviteter, der skal sikre os en høj løn. For ikke at tale om alt det, vi bruger vores penge på! Jeg kender flere, der gang på gang nedprioriterede LMU eller kirke på den baggrund.

Ikke så få mennesker har også gennem tiden erfaret, at forelskelse og lysten til sex er svær at bakse med. Hvis du først lader din forelskelse til en ikke-kristen vokse, er der stor risiko for, hvis vedkommende responderer, at du ignorerer de blinkende lamper, og hengiver dig til sex før ægteskabet.

Det sker ikke for mig

Hvis du er overbevist kristen, kan mine to eksempler godt virke overdrevne. Det sker ikke for mig, kan man godt tænke. ”Mange bække små”- ordsproget har bare en reel baggrund. Ingen drømmer om at være deres ægtefælle utro – alligevel sker det for mange. De tog nogle små bitte, bitte skridt i den forkerte retning, uden at standse op. Ingen, der tror på Jesus, drømmer om at forlade troen. Men små skridt i den forkerte retning kan føre til det.

De følgende råd kan derfor virke overdrevne – man tag dem i bedste mening!

Råd

Tjek dine prioriteringer engang imellem: hvad betyder meget for dig – og hvorfor? Det kan være svært at sige. Vær derfor konkret: Hvad bugner din kalender med? Hvad betyder det for, hvor du er på vej hen? Er der plads til Jesus, eller fylder studie, arbejde mm. det hele?

Bruger du meget tid på at dagdrømme om en kæreste? Eller fylder du dig med serier og underholdning, der pirrer din seksuelle lyst og præsenterer romantisk kærlighed som uundværligt? Hvis vi bruger 90% af tiden på at dyrke løgnen eller fristelsen, skal vi ikke tro, at vi ikke (ubevidst) selv kan komme til at tro på den.

Mange små skridt kan føre væk fra Jesus. Men evangeliets løfte er, at der altid kun er ét skridt tilbage! Uanset hvor langt væk du er gået fra Jesus, så gælder hans løfte også dig: ” den, der kommer til mig, vil jeg aldrig vise bort” (Joh 6:37b).

 

Artiklen er tidligere blevet bragt på lmu.dk

Del:

Twitter
Facebook