Trumpvælger og kristen?

Den kristne tro binder os ikke nødvendigvis til at sætte krydset et bestemt sted. Men den skal samtidig heller ikke parkeres uden for stemmeboksen.

Det amerikanske valg er overstået, og alt tyder på, at tidligere præsident Donald Trump kan bestille en flyttebil mod Det Hvide Hus.

Mange undrer sig – også i Danmark: Hvordan kan man dog stemme på Trump? Og er man kristen, får spørgsmålet endnu en dimension: Hvordan kan man med samvittigheden i behold stemme på en så umoralsk, splittende og løgnagtig kandidat?

Der ér nuancerede svar på den slags spørgsmål. For mange amerikanske vælgere giver det god mening at have stemt på Trump. Man kan endda også argumentere for, at det ikke nødvendigvis konflikter med den kristne tro.

Anna: Trumps politik skaber bedre liv for mine amerikanske medmennesker

Vi har stillet to spørgsmål til Anna Daugaard (33), København, der hypotetisk set ville have stemt på Trump, hvis hun var amerikaner: Hvorfor ville du stemme på Trump? Og hvorfor tænker du, det som kristen er okay at stemme på Trump?

“Ved ethvert valg betragter jeg kandidaternes politik som værende markant vigtigere end personlighed og moral, og grundlæggende er jeg enig i Trumps politik.

Politik skaber lovgivning, der påvirker mennesker. Som kristne er vi kaldet til at vise omsorg for vores medmennesker. Jeg mener, at Donald Trump vil skabe de bedste livsbetingelser for mine amerikanske medmennesker, og derfor ville jeg hypotetisk set stemme på ham.

Trump skabte i sin præsidentperiode en stærk økonomi med lav arbejdsløshed og ca. syv millioner nye jobs. Han indførte desuden en lang række gode indenrigspolitiske tiltag, fx mere transparens i medicinalpriserne, et program hvor ufaglærte fængselsindsatte tilbydes uddannelse under afsoning, og en 17% stigning i bevilligede midler til ’Historically Black Colleges and Universities’. Han dæmpede også den massive illegale indvandring, der længe har udfordret USA.

Udenrigspolitisk blev USA ikke blev involveret i nye krige under Trump, og hans administration forhandlede fred mellem Israel og flere arabiske golfstater gennem Abraham-aftalen. Han lancerede en global indsats for afkriminalisering af homoseksualitet, og han sørgede for mange millioner dollars til oprensning af verdenshavene.

Trumps grove retorik og personangreb taler selvfølgelig ikke til hans fordel. Men for at dette skal fratage en stemme på ham, må det naturligvis forudsætte, at modpartens adfærd fremstår mere hæderlig, hvilket jeg ikke mener, at Harris’ adfærd gør.

Den generelle mediedækning af Trump er misledende og i værste fald et decideret karaktermord, hvilket Harris om nogen har bidraget til. I tillæg til utallige grundløse anklager om racisme, misogyni, homofobi, m.v., er Trump blevet stemplet som nazi-sympatisør. Senest blev Trumps kampagnestævne i New York af flere medier og Harris’ vicepræsidentkandidat, Tim Walz, sammenlignet med et nazi-stævne afholdt i samme arena i 1939.

I lyset af det tilgiver jeg Trumps retorik, og jeg forstår godt, at han ikke har pæne ord til overs for sine modstandere, efter han i et lille årti er blevet sammenlignet med Hitler.”

Christian: Harris står for forsoning, medmenneskelighed og social retfærdighed

Anna er ét eksempel på, at man med sin kristne tro kan foretage mange forskellige politiske valg, men at kristentroen samtidig heller ikke bare skal parkeres uden for stemmeboksen.

Men hvad så med dem, der stemte Harris? Og hvordan kan det forenes med en kristen tro?

Det er der sikkert flere bud på, men vi har stillet de samme spørgsmål til den hypotetiske Harrisvælger, Christian Rahbek (46), København: Hvorfor ville du stemme på Harris? Og hvorfor tænker du, det som kristen er okay at stemme på Harris?

“Hvis jeg skulle stemme til det amerikanske præsidentvalg, ville min stemme være gået til Kamala Harris. Og det vil jeg gøre i overensstemmelse med min kristne samvittighed. Det er på samme tid et svært valg, men også et meget let og indlysende valg.

Ved folkeafstemninger i Danmark synes jeg, at det kan være svært nok at finde en kandidat eller et parti, der afspejler mine egne holdninger – på trods af det store udvalg af både kandidater og partier. Ved det amerikanske valg med kun to kandidater er det blot endnu sværere. Derfor er min opbakning til Kamala Harris i høj grad også et fravalg af Donald Trump.

Donald Trump giver udtryk for klassiske konservative kristne holdninger til fx familie, abort og køn, som jeg er enig i. Når holdningerne til disse ’håndfaste’ områder i sig selv ikke er nok til at få min stemme, skyldes det overordnet to ting: At Donald Trumps moral er så lav fx i forhold til løgn, og at han både på relationelle og samfundsmæssige planer anstifter ufred og polarisering. Disse ting vejer tungere, da det i mine øjne afspejler en mere ukristen ånd.

Kamala Harris minder om de fleste danske politikere på værdi- og identitetsmæssige spørgsmål, hvilket jeg gerne så var anderledes. Når hun får min hypotetiske stemme, skyldes det, at hun står meget stærkere på de ’blødere’ kristne værdier som forsoning, medmenneskelighed og social retfærdighed – i mine øjne en mere kristen ånd. Og så ikke mindst, at hun ikke er Donald Trump.”

Del:

Twitter
Facebook