”Læseguide til Gammel Testamente” af Nicolai Winther-Nielsen

Nicolai Winther-Nielsen har kogt 50 års forskning og undervisning ned til en bog på knap 200 sider. Der er tale om en slags "Turen går til Det Gamle Testamente" - en udgivelse, der kan få enorm betydning for vores GT-brug. Med denne bog ved siden af en åben Bibel er man godt klædt på til GT’s storslåede beretninger.

Når man skal på ferie et nyt sted, er det en god idé på forhånd at orientere sig i en god guidebog. På den måde kan man danne sig et overblik over the basics. Og når du så endelig kommer afsted og befinder dig et ukendt sted, kan du igen have behov for at hive guiden frem. For hvad skal jeg lægge mærke til her, og hvorfor er tingene, som de er?

På mange måder er der tale om samme oplevelse, når man åbner det Gammel Testamente: Scenen er et israelitisk samfund ca. 2000-500 f. Kr. Denne scene ligger os fjernt, både når det kommer til tid og sted, og derfor er der brug for en god guide. Dette behov er i høj grad blevet opfyldt med denne udgivelse.

Konceptet

Der er tale om en håndbog i ordets reneste betydning: Den skal ikke læses som en roman, men bruges som opslagsværk. Hver dobbeltside udgør ét færdigt opslag, hvor alle relevante informationer er samlet. Det enkelte gammeltestamentlige skrift deles op i bidder, så hver del fylder et opslag (Første Mosebogs 50 kapitler udfoldes eksempelvis på tre dobbeltside-opslag). På et opslag underdeles teksten igen i mindre afsnit, så skriftets opbygning står klart. Derudover viser en tabel i højre side den enkelte dels placering i den store sammenhæng, så læseren ikke misser skoven for bare træer.

Før selve tekstgennemgangen præsenterer forfatteren de væsentligste facts om skriftet: Struktur, genre og litterære træk, samt forfatter, historisk baggrund og budskab. Alt sammen kort og præcist. Som noget vigtigt trækkes der også tråde til Det Nye Testamente. Udover de faste punkter, der indleder hvert skrift, tilføjer forfatteren momentvis ekstra afsnit, når det er relevant, fx et kort forsvar for Moses som forfatter til Mosebøgerne (s. 14), én hel side med refleksioner over Jobs Bog (s. 101), samt en gendrivelse af den kritik Esajas’ Bog har fået om sin tilblivelse (s. 136). Det kan lyde af meget, men bogens klare koncept gør komplicerede spørgsmål overkommelige.

En klar tilgang

Om sin tilgang til GT skriver forfatteren befriende klart, at ”jeg læser Bibelen på dens egne forudsætninger, og hvis teorier har større interesse end teksternes eget univers, er dette ikke bogen” (s. 7). Der er altså tale om et syn på Bibelen, der flugter med Bibelens og Jesu eget syn på Guds ord. Derudover er det vigtigt for forfatteren, at det er læsning af selve bibelteksten, der får lov at fylde: ”Guiden skal hjælpe læseren til på ganske kort tid at oparbejde en personlig og bibelsk læserkompetence, så det bliver en berigelse at dykke ned i bibelteksterne” (s. 9). Vi skal altså ikke dvæle ved præsentationen af GT, men bruge guiden til selv at gå på opdagelse i Bibelens forunderlige univers.

Guidens funktion

Det overordnede formål med bogen er klart: ”Rejsebeskrivelsen skal skabe et godt grundlag for at værdsætte mødet med mennesker, leve sig ind i historien og kulturen og få et indtryk af de store epokegørende tanker, som blev formuleret på denne lokalitet” (s. 9). Og i relation til bogens funktion som guidebog, skriver forfatteren: ”Min drøm er, at guiden gør det enkelt og overkommeligt at finde frem til de bibelske bøgers attraktioner og perler.” (s. 9)

Guiden begynder med Første Mosebog og slutter med Malakias’ Bog. Dette kan lyde banalt, for sådan er forløbet jo i vores Bibel. Men der er for forfatteren en pointe i at præsentere GT bog for bog i stedet for eksempelvis en tematisk gennemgang: ”Gammel Testamentes budskab præsenteres tekst for tekst og bog for bog, så teksternes egen kontekst og forkyndelse står skarpest mulig” (s. 11). På den måde står budskabet klarest, for forfatteren mener, at ”den vigtigste opgave er at fokusere på, hvordan billedet af Gud udfoldes bog for bog i forholdet til menneskets ulydighed og omvendelse samt håbet om en frelser” (s.13).

Konklusion

Nicolai Winther-Nielsen har begået en fremragende bog, der kan få stor betydning for vores brug af GT. Et forståeligt koncept der afgrænser sig klart fra overkritisk forskning. Den er kortfattet uden at være overfladisk og kan være med til at give os fornyet forståelse for GT’s sammenhæng og særtræk. I nogle tilfælde kan man spørge sig selv, om konceptet vinder over indholdet, men det er en kalkuleret risiko, når man via de overskuelige dobbeltopslag vil gøre stoffet overskueligt. Indimellem savner jeg den allersidste skarphed i formuleringer og opsætning, men det ændrer ikke ved dommen: Jeg kan varmt anbefale bogen til alle, der ønsker en dybere forståelse af GT, samt overblik over den episke historie, der kulminerer i Jesus Kristus.

 

Læseguide til Gammel Testamente

Kolon 2021, 200 sider

Nicolai Winther-Nielsen

Man kan finde et uddrag fra bogen her.

Kunne du li' det, du læste?

Så hjælp os med at lave flere gode artikler til fordybelse og refleksion – ved at blive abonnent på Budskabet.

Del:

Twitter
Facebook