Fra bønnens verden

En bog om bøn, der hverken giver dårlig samvittighed eller letkøbte svar.

Ole Hallesbys klassiker Fra bønnens verden er nu udkommet i en 4. udgave, som er sprogligt opdateret og har fået et mere tidssvarende layout.

Jeg indrømmer, at jeg aldrig har fået læst den ældre udgave, selvom den står på bogreolen. For det kan virke skræmmende at åbne en bog om bøn. Peger den på ting i mit liv, som kræver en uoverskuelig og gennemgribende omvæltning? Finder jeg ud af, at jeg hele mit liv har bedt forkert? Vil jeg herefter gå og have dårlig samvittighed, fordi jeg ikke lever op til forfatterens eksemplariske bønsliv?

Disse tanker forsvandt næsten i samme sekund, jeg åbnede bogen. For allerede i de første linjer gør Hallesby det klart, at det ikke er vores bøn, der sætter Jesus i bevægelse, men Jesus, som bevæger os til at bede.

Dermed er bønnens resultat ikke afhængig af vores brændende følelser eller gennemtænkte formuleringer. ”At bede er ikke mere indviklet end at lukke op, så Jesus kan komme ind til vores nød og bruge sine kræfter,” skriver Hallesby. Her må man sænke skuldrene og ånde lettet op.

Den pointe udfoldes på de efterfølgende sider, så man som læser bliver helt klar over, at selvom bønnen er vigtig, må den ikke blive til lovtrældom. Der bruges mange eksempler og forskellige formuleringer, som på sin vis kan virke gentagende, men også skærer det ud i pap – og det kan vi sandelig have brug for en gang imellem.

Dermed ikke sagt, at Hallesby negligerer bønslivets udfordringer. Tværtimod italesætter han dem på en ærlig og ligefrem måde, der gør det tydeligt, at han selv kender til op- og nedturene. Netop derfor kan han også bruge sit eget liv til at fremlægge bud på, hvordan udfordringerne overvindes.

Der er ikke tale om letkøbte løsninger eller en guide i stikordsform til det ukomplicerede bønsliv. I stedet tager han læseren ved hånden på en vandring gennem 11 kapitler, der hver består af nogle afsnit i en overskuelig længde. Hvert afsnit har sit fokus, og der er stor chance for, at man som læser støder på noget, der giver genklang i ens eget liv. De korte afsnit gør det muligt at læse bogen i mindre bidder, så man undervejs kan reflektere over det, man har læst.

Den sproglige opdatering gør bogen nem at læse, og denne udgave kan sagtens stå side om side med den gamle på bogreolen. Jeg sidder tilbage med en overbevisning om bønnens kraft og en glæde over, at Gud har givet os den mulighed.

 

Boganmeldelsen er fra Budskabet.

 

Fra bønnens verden

Ole Hallesby

Lohse, 2023

176 sider, kr. 199,95

Kunne du li' det, du læste?

Så hjælp os med at lave flere gode artikler til fordybelse og refleksion – ved at blive abonnent på Budskabet.

Del:

Twitter
Facebook
Andre BUDSKABET artikler: