Den nye bog ”Jesus uden filter – discipelskab i hverdagen” falder på et tørt sted. Vi lever nemlig i en tid, hvor få taler om discipelskab. Og hvor de, der endelig gør det, let kommer til at reducere det til et socialpolitisk projekt for at fremme retfærdighed i verden.
Derfor blev jeg meget opmuntret af at læse denne nye udgivelse fra LogosMedia. Ruben1Ruben Due Lorentsen, f. 1987. Gift med Lisa. Arbejder som læge og er en aktiv del af Nordvestkirken, Jesper2Jesper Møberg Sundgaard, f. 1989. Gift med Alice. Cand.theol. og ansat som Børne- og Ungemedarbejder i Værløse Kirke. og Michael3Michael Agerbo Mørch, f. 1988. Gift med Elisabeth. Ph.d.-studerende. går nemlig ikke uden om de svære tekster om kaldet til at følge Jesus. I stedet folder de discipelbegrebet ud i sin fulde bredde.
I bogen peger de på, at kaldet til at følge Jesus har en hel vifte af konsekvenser for, hvordan vi lever som kristne. En discipel er kaldet til at sprede budskabet om Jesus (s. 69), til at formane og opmuntre sine medkristne (s. 62), til at elske sine fjender (s. 122) til at kæmpe den åndelige kamp (s. 145) og kan i øvrigt forvente modstand og forfølgelse undervejs (s. 26).
Realistisk og evangelisk
Selvom det måske rigtigt nok kan lyde som om, at det stiller tårnhøje krav den, der ønsker at følge Jesus, får de på glimrende vis sat ord på, at discipelskab gælder alle kristne og ikke bare den fromme superelite. Og det gør de med en realistisk forståelse af, at det at være discipel bestemt ikke er det samme som at være perfekt, men at ”disciple falder – og bliver rejst op igen”, som et af deres kapitler sigende hedder.
Ikke mindst er det gennem bogen tydeligt, at motivationen til at leve i efterfølgelse af Jesus, skal hentes det rigtige sted: I evangeliet om Jesus. Fra første side får de slået fast, at det ikke giver nogen mening at tale om disciple uden at tale om evangeliet, og undervejs peger de også på, hvordan vi har brug for evangeliet og nådemidlerne (s. 61).
Forfatterne kommer med en hel række konkrete råd til at leve som discipel i helt almindelig hverdag, der lugter mere af vandpytter end af ørkenstøv i Jesus-sandaler. Det gør bogen let at relatere til.
Hvis man skulle komme med en lille(!) anke mod bogen4Og det skal man jo, når det er en boganmeldelse. er det, at man godt kan fornemme, at bogen er skrevet af tre forfattere med hver sin stil. Det kan gøre læsningen lidt hakkende, men har også den charme, at man kan fornemme forfatterne undervejs.
Bogen henvender sig især til unge kristne i gymnasiealderen, men det vigtige tema gør, at den bestemt også kan læses af andre. Så hvis du har lyst til at lære mere om, hvad det konkret vil sige at være discipel af Jesus, er ”Jesus uden filter” et glimrende sted at begynde. Køb den før din nabo!
Fodnoter:[+]
↑1 | Ruben Due Lorentsen, f. 1987. Gift med Lisa. Arbejder som læge og er en aktiv del af Nordvestkirken |
---|---|
↑2 | Jesper Møberg Sundgaard, f. 1989. Gift med Alice. Cand.theol. og ansat som Børne- og Ungemedarbejder i Værløse Kirke. |
↑3 | Michael Agerbo Mørch, f. 1988. Gift med Elisabeth. Ph.d.-studerende. |
↑4 | Og det skal man jo, når det er en boganmeldelse. |