Du kan tjene, for Gud gjorde alt

At følge Jesus i livet bør være godt og befriende. Men hvordan skal vi forstå os selv ind i tjenesten for at finde glæde og frimodighed?

Jeg har et vers i min bibel, som jeg har understreget af to årsager: ”Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende” (Matt 28,20b). For det første, er det et løfte om, at Jesus altid er med. Jeg er aldrig alene på vejen hjem til Gud. Det er befriende og en stor velsignelse. Særligt når det gælder ind i tjenesten for Gud her på jorden.

For det andet er det et løfte, hvor jeg ikke er hovedperson. Jesus er hovedpersonen. Det er hans løfte til dig og mig. I vores samtid er jeg’et konstant i fokus, men i dette løfte er jeg genstanden for løftet. Om jeg er fuld af tvivl, kæmper med synden eller tjenesten, så er Jesus med.

Vi er Guds

At følge Jesus i tjenesten på jorden er ikke altid nemt og glædeligt. Mens nogle oplever klar ledelse og kald gennem deres kristne liv, kan andre kæmpe med, hvor man skal tjene, og i hvilken retning man skal gå. Alligevel finder vi i Efeserbrevet 2,10 et løfte og en klar udmelding: ”For Hans værk er vi, skabt i Kristus Jesus til gode gerninger, som Gud forud har lagt til rette for os at vandre i.”

Verset er ikke forbeholdt dem, som oplever det klare kald. Det er et løfte til alle kristne, store og små. Vi er Guds værk i Jesus – og det fører til gode gerninger.

Skabelsen har vi tilfælles med alle mennesker, men vores frelse og forløsning er i Jesus. Når vores frelse er i Jesus, er vores nye skabelse, vores forvandling og nye livsretning også i Jesus. Vi kan sige med Paulus i Galaterbrevet 2,19: ”Jeg lever ikke mere selv, men Kristus lever i mig, og mit liv her på jorden lever jeg i troen på Guds søn, der elskede mig og gav sig selv hen for mig.” Det er muligvis ikke en sætning, der klinger godt ind i vores samtid. Vi lever jo primært for vores egen skyld her i Danmark, for vi kan klare det meste selv. Dog må det ikke være vores livsformål i troen på Jesus. Vi bør se på os selv som en gren på Jesus-træet (Joh 15,1-8).

I denne nye tilstand som gren på Jesus-træet (Joh 15,1-8) er vi kaldet til at følge i Jesu fodspor. Hans fodspor fører os hen til vores næste for at tjene – for Jesus tjente (Fil 2,7). Min nabo, kollega, ham på gaden og hende i toget. Ikke for at opnå frelsen, men fordi tjenesten afspejler, at jeg har fået et nyt livsformål i frelsen: at ære og leve for Gud gennem trofast tjeneste og ikke kun leve for mig selv.

Vi er imidlertid ikke kun kaldet til at tjene vores menigheder eller til kun at forkynde. For mange af os er det glædeligt, at vi ikke kun skal forkynde. Vi kan vise kollegaer og naboer et glimt af Jesus ved at være smilende, venlige, sprede håb og glæde, ved at lytte og sætte andre foran. Og dét kan alle, uanset om du er postmand, pædagog eller præst.

Altid en discipel

At være kaldet kan lyde fromt. Og vel er vi fromme – vi er jo hellige i Jesus. Men vi behøver ikke at præsentere os som Paulus eller Peter gør i brevene med: ”Fra Paulus, Jesu Kristi discipel” (Rom 1,1, 1 Pet 1,1). Alligevel er det vores identitet at være Jesu Kristi discipel, uanset hvad vi laver til daglig. Lev derfor tæt på Jesus – som en gren på Jesus-træet.

Vi har forskellige evner, og vi har forskellige muligheder de steder, vi er. Om du står med brædder, en bold eller en boltsaks i hånden, gør det dig ikke ukvalificeret til at vidne om Jesus – for du er altid Jesu discipel, og han går altid med. Du har en unik mulighed for at tjene der, hvor du er sat af Gud. Brug din position til at være salt og lys i verden (Matt 5,13-16). Det er ikke højteologisk, men ganske lavpraktisk. Gør gode gerninger for din næste. Og husk: Gud går med!

Det handler om ham

Det er de færreste af os, der som Moses får lov til at opleve Gud gennem en brændende tornebusk og få budskabet om en livslang opgave. De færreste af os stoppes, som Paulus, på vejen af Jesus, og kaldes til en meget konkret missionsopgave. Men kære meddiscipel i Kristus: Det handler ikke om størrelsen af opgaven. Det handler om at være tro i det, som vi er sat i. Vær en ihærdig medarbejder med integritet. Vær en god og glad kollega. Vær tålmodig og gavmild.

Vores fælles opgave er at forkynde Jesus, og det er nogle rigtig gode til med ord og gode formuleringer. Den, der er god til det, har brug for, at en anden tager opvasken, så der er tid til samtalen. Vi skal ikke tænke for stort eller småt om bestemte opgaver. Vi forkynder Kristus sammen gennem ord og handlinger.

Vær tro i din tjeneste på arbejdspladsen, i hjemmet og i menigheden. Der er brug for, at vi tjener hinanden. Vores liv på jorden lever vi ikke for os selv (Gal 2,19). Det handler ikke om dig eller mig. Det handler om Jesus – også i tjenesten. Jeg tror, at frihed og glæde i tjenesten først og fremmest kommer af at have det korrekte selvbillede. At vi ikke bruger tjenesten til at realisere os selv som kristne, men at vi ærer Gud gennem tjenesten, fordi han har gjort alt for os. ”Jeg er en gren” – det lyder som en joke, men hvis det er mit selvbillede, er jeg fri fra selvrealiseringen. For jeg kender mit livsformål, nemlig at ære Gud i tjenesten.

Evnerne og kaldet

Der er eliten: præsterne, missionærerne og evangelisterne. Og så er der de andre. Ikke sandt?

Nogle har fået tydelige opgaver i livet. Er du en af dem, så brug dem til verdens og kirkens bedste. Er du ikke, så led efter, hvor du kan tjene. Gud kan bruge os alle. Han frelser og udruster os med nådegaver. Ofte er det dog sådan, at vi må prøve noget af, før vi udrustes. Man bliver ikke god til at holde andagt for juniorer, hvis man ikke prøver. Man bliver ikke god til evangelisation, hvis man sidder hjemme i sofaen. Vi skal stille os selv til rådighed ved at se efter de steder, hvor der mangler hjælp. Nogle kaldes til tydelige opgaver – og det må være rart. Men spørg Moses, om han elskede at gå i ørkenen med israelitterne.

Vi kaldes ikke kun til opgaver i vores komfortzone. Vi kaldes også ud i opgaver, som kan give knuder i maven – for her kan Guds storhed og godhed vise sig. Vi må ikke tro, at vi tager to skridt alene i det her liv. Jesus er med. Han udruster og opmuntrer.

Husk derfor verset fra starten. Jesus er med indtil verdens ende. Det er hans løfte til dig og mig. Tjen frimodigt og med glæde. Gud til ære, dig og os andre til gavn.

 

Artiklen er fra Budskabet 02-2024 og er en del af temaet ”Følg Jesus”. Flere artikler i samme tema:

Kunne du li' det, du læste?

Så hjælp os med at lave flere gode artikler til fordybelse og refleksion – ved at blive abonnent på Budskabet.

Del:

Twitter
Facebook